Ζητάει δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο


Κάτω από καταρρακτώδη βροχόπτωση έφτασε στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Κυριακής (15/11). Ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδευόταν από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε το μεσημέρι στα κατεχόμενα, ανήμερα της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατή καμία συνεργασία με τους Έλληνες στην Κύπρο» και πρόσθεσε πως «αυτή χάλασε πρώτα με την ισχύ των όπλων το 1963 και έπειτα με το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας το 1974». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας «μόνο ένας είναι το θύμα στο Κυπριακό» και είναι «οι Τουρκοκύπριοι που είναι στο περιθώριο εδώ και χρόνια και των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί». 

«Η προτεραιότητά μας είναι να παρέχουμε μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της Κύπρου, με ένα τρόπο που θα διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δυο διαφορετικά κράτη στην Κύπρο σήμερα. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να είναι θέμα διαπραγμάτευσης στη βάση της ισότητας της κυριαρχίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Παρά τις αναρίθμητες επιθέσεις που έχουν δεχθεί, οι Τουρκοκύπριοι ζουν ελεύθερα, αξιοπρεπείς και με το κεφάλι ψηλά στα εδάφη τους. Παρ' όλη την σκληρότητα, τα βασανιστήρια, την προδοσία, ποτέ δεν υποστείλαμε τη σημαία του αγώνα μας. Πετύχαμε την νίκη με τον επικό αγώνα των μαρτύρων μας», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε με το προεδρικό αεροσκάφος «Κωνσταντινούπολη» στις 12.30 (ώρα Κύπρου) κι έγινε δεκτός με μία πανηγυρική τελετή από τον Ερσίν Τατάρ.

Ο Ερντογάν συμμετείχε στα πανηγύρια για την επέτειο, τα οποία κορυφώθηκαν στις 12:30 με τη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ. Αμέσως μετά ο Ερντογάν εγκαινίασε το νοσοκομείο κορωνοϊού στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην συνέχεια πήγε για «πικνίκ» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Στην παραλία των κατεχόμενων Βαρωσίων είχαν στηθεί τραπέζια ροτόντες καθώς και ξύλινα τραπεζάκια, όπου προγραμματίστηκε να παρατεθεί γεύμα προς τιμή του προέδρου, ενώ ακριβώς πάνω στην όχθη, διαμορφώθηκε ειδικά ο χώρος για την υποδοχή του Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων. Έντονη ήταν η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος.

Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο σημείο. Τεράστιες σημαίες, τουρκικές και του κατοχικού καθεστώτος, έχουν αναρτηθεί σε πολυκατοικίες οι οποίες είναι ορατές από το σημείο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατευθύνθηκε υπό βροχή στο λευκό σπίτι – κιόσκι που κατασκευάστηκε στην παραθαλάσσια περιοχή ενώ δίπλα είναι ο χώρος του πικνίκ.

BΑρκετός κόσμος τον υποδέχθηκε στην είσοδο της περιοχής του Βαρωσίου που άνοιξε, ενώ υπάρχουν πολλοί λειτουργοί του Τύπου.

Παρά τις ευρείες προετοιμασίες που έγιναν, όλοι οι παρευρισκόμενοι περιορίστηκαν στα στέγαστρα του χώρου της περιοχής Λεωφόρου Κέννεντυ, καθώς κατά την άφιξη του Τούρκου Προέδρου ξέσπασε καταιγίδα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν «πρώτα να δούμε τη θέα και μετά να τα πούμε». Προηγήθηκε τελετή στο μνημείο Φαζίλ Κιουτσούκ αλλά και παρέλαση η οποία ολοκληρώθηκε με πτήσεις τουρκικών F-16 που σχημάτισαν την Ημισέλινο.

«Ως εγγυήτρια δύναμη, ούτε εμείς ούτε Τουρκοκύπριοι μπορούμε να ανεχθούμε άλλο διπλωματικά παιχνίδια. Καμία εξίσωση στην οποία δεν θα συμμετέχει η χώρα μας και οι Τουρκοκύπριοι με δίκαιο τρόπο, δεν μπορεί να πετύχει την ειρήνη και την σταθερότητα. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις έρευνες και τις εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη συμφωνία. Ο στόχος των κινήσεων που έγιναν στα Βαρώσια δεν είναι να προκληθούν νέα παράπονα, αλλά να εξαλειφθούν τα υπάρχοντα» είπε.

«Μια νέα εποχή, επωφελής για όλους, θα ξεκινήσει στα Βαρώσια». 

«Υποστηρίζουμε ότι η Μεσόγειος πρέπει να γίνει ξανά μία λεκάνη ειρήνης, αλλά οι προσπάθειές μας καλής θέλησης δεν ανταμείφθηκαν», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Καμία εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να παράξει ειρήνη και σταθερότητα, αν σε αυτή δεν συμμετέχει με δίκαιο τρόπο η χώρα μας και η ΤΔΒΚ», είπε και τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Aνατολική Μεσόγειο».

«Πρωταρχική μας επιλογή είναι να επιλύουμε τις διαφορές μέσω διαλόγου», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν δίνουμε κανένα χέρι σε κανέναν. Προσπαθούμε απλώς να αποτρέψουμε το ελληνοκυπριακό δίδυμο να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας». «Η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να μας φέρει σε ένα κοινό επίπεδο», ανέφερε, δηλώνοντας παράλληλα: «Επιθυμία μας είναι η ΕΕ να μην αφήσει το χέρι μας».

Στο μεταξύ, πορεία διαμαρτυρίας Τουρκοκύπρίων εναντίον της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίθηκε σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν διάφορες οργανώσεις που είναι αντίθετες στην προσπάθεια Ερντογάν και Άγκυρας να εξαφανίσουν την τουρκοκυπριακή ταυτότητα/κοινότητα. Μαζί με τους διαδηλωτές συμμετείχαν και ακτιβιστές της Unite Cyprus.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με διάφορα συνθήματα όπως #NoPicnicOverPain και άλλα, ενώ η «αστυνομία» εμπόδισε όσους προσπάθησαν να πορευθούν προς την τουρκική πρεσβεία. Η «αστυνομία» είχε απαγορεύσει όλες τις διαδηλώσεις για σήμερα.