Κάμερες τροχαίας: Έλεγχος και από τις δύο κατευθύνσεις του δρόμου


Τη δυνατότητα που έχει το σύστημα φωτοεπισήμανσης να καταγγέλλει οδηγούς για υπερβολική ταχύτητα και από τις δύο κατευθύνσεις, έχει θέσει σε εφαρμογή η Τροχαία το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, οι οδηγοί παραβάτες που καταγγέλθηκαν από τις κάμερες και δεν πλήρωσαν το εξώδικό τους, πήραν πρόσφατα τις πρώτες κλήσεις για να εμφανιστούν στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδα "Φιλελεύθερος", το τελευταίο διάστημα οδηγοί παρατήρησαν ότι ενώ τα βανάκια με τις κινητές κάμερες είναι σταματημένα στη μια πλευρά του δρόμου, η προειδοποιητική πινακίδα για την ύπαρξη ελέγχου με κάμερες, τοποθετείται στην απέναντι πλευρά, αντί στην ίδια όπως γινόταν ως τώρα. Αυτό, όπως ανέφεραν από την Τροχαία, γίνεται γιατί ο έλεγχος της ταχύτητας των οδηγών γίνεται και από τις δύο κατευθύνσεις.


Αυτό μπορεί να γίνεται, όπως επίσης μας ειπώθηκε, μόνο σε δρόμους όπου δεν υπάρχει διαχωριστικό κιγκλίδωμα, στηθαίο ή διαχωριστική νησίδα με λουλούδια. Γι’ αυτό και επί το πλείστον οι κινητές κάμερες ελέγχουν παράλληλα τους διερχόμενους οδηγούς και των δυο κατευθύνσεων, σε δρόμους εντός των πόλεων ή στο δευτερεύων οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, πληροφορίες που επικαλείται ο "Φ" αναφέρουν ότι δεκάδες οδηγοί που καταγγέλθηκαν από τις κάμερες κατακλύζουν τη διαχειρίστρια εταιρεία είτε την Τροχαία, υποβάλλοντας ένσταση γιατί τους στάληκε εξώδικο. Σύμφωνα με αξιωματικό της Τροχαίας, δεν υπάρχει διαδικασία υποβολής ένστασης, γι’ αυτό και οι οδηγοί είτε θα πρέπει να πληρώσουν το εξώδικό τους είτε να πάνε δικαστήριο. Μόνο σε εξόφθαλμες περιπτώσεις λάθους μπορούν να το αναφέρουν και αυτό να διορθώνεται.

Αυτό το διάστημα οδηγοί που δεν πλήρωσαν το εξώδικό τους από τις κάμερες, άρχισαν να παραλαμβάνουν κλήσεις για να εμφανιστούν ενώπιον δικαστηρίου. Από την έκβαση των πρώτων υποθέσεων θα φανεί και ο τρόπος χειρισμού των παραβατών από τους δικαστές αλλά και ποιους νομικούς ισχυρισμούς θα προβάλουν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων.

Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 το σύστημα φωτοεπισήμανσης επεκτείνεται και στην επαρχία Πάφου. Συνολικά θα λειτουργήσουν 16 σταθερές κάμερες σε πέντε σημεία, με στόχο πάντα τη μείωση των σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τέσσερις κάμερες, έχουν τοποθετηθεί στη διασταύρωση των λεωφόρων Ευρώπης, Γιάννου Κρανιδιώτη και Γεώργιου Σάββα και θα ελέγχουν παραβάσεις, που αφορούν την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, της άσπρης γραμμής και του ορίου ταχύτητας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τις ίδιες παραβάσεις, θα ελέγχουν και τέσσερεις συσκευές στη διασταύρωση των λεωφόρων Ελλάδος, Δημοκρατίας και Τάσσου Παπαδόπουλου. Άλλες τέσσερις συσκευές, έχουν τοποθετηθεί στη διασταύρωση των Λεωφόρων Αγιών Αναργύρων και Σπύρου Κυπριανού με την οδό Αγαπήνωρος.


Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τοποθετήθηκαν δύο συσκευές στη συμβολή των λεωφόρων Αθηνών και Χριστόδουλου Σώζου, ενώ δύο συσκευές τοποθετήθηκαν και στη συμβολή των λεωφόρων Χλώρακας και Γρίβα Διγενή με την οδό Αγίου Γεωργίου.

Στόχος είναι η μείωση των σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, καθώς και η εμπέδωση της ορθής οδικής συνείδησης, στη χώρα μας.

Τώρα απομένουν να εγκατασταθούν κάμερες σε 10 σημεία στη Λεμεσό (λειτουργούν ήδη σε δυο φωτοελεγχόμενες συμβολές), ενώ κάμερες θα τοποθετηθούν και στα φώτα Ακροπόλεως στη Λευκωσία (παρά το Marks and Spencer) και δύο κάμερες σε σημείο της Λεωφόρου Αρχαγγέλου που θα ελέγχουν μόνο την ταχύτητα των οδηγών και από τις δύο κατευθύνσεις.

Τέλος θα τοποθετηθούν δύο κάμερες στον δρόμο Αλαμοινού – Μαζωτού, ενός δρόμου στον οποίο συνέβησαν αρκετά θανατηφόρα δυστυχήματα.