Προς παράταση μέτρων στήριξης για την ακρίβεια - Αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα από το Υπουργικό


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα και η κρατική χορηγία στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, χωρίς να αποκλείεται πρόσθετο οριζόντιο μέτρο

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δεν απέκλεισε να διατηρηθούν και τα δύο οριζόντια μέτρα επιδότησης της ενέργειας (μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα και κρατική χορηγία στους λογαριασμούς της ΑΗΚ), αλλά και να υπάρξει και πρόσθετο οριζόντιο μέτρο, καθώς η ελάφρυνση του κόστους της ενέργειας ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής. Η αξιολόγηση των μέτρων βρίσκεται στο τελικό στάδιο και οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο.


Ο κ. Κεραυνός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σπίτι της ΕΕ, χαρακτήρισε την ακριβή ηλεκτρική ενέργεια ως ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και «επομένως είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», δείχνοντας προς την παράταση των μέτρων και χωρίς να αποκλείει, αν υπάρξει ανάγκη, «κάποιο οριζόντιο μέτρο».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «θα είναι αρωγός στις ευάλωτες ομάδες, στα μεσαία νοικοκυριά και γενικότερα στην κοινωνία, η οποία βιώνει τις σημερινές κρίσεις και τα διάφορα προβλήματα».

Σε ερώτηση αν τα μέτρα θα είναι οριζόντια, ο κ. Κεραυνός επανέλαβε ότι η προσπάθεια είναι τα μέτρα να είναι στοχευμένα, λέγοντας ότι αυτές είναι οι υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς είναι και τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας, το μέτρο χαρακτηρίζεται ως κλιμακωτό «και επομένως είναι στοχευμένο», προσέθεσε. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του μέτρου εκτμάται σε €45 εκατ., με τον ΥΠΟΙΚ να σημειώνει ότι ο «προγραμματισμός και η υλοποίηση των οικονομικών μέτρων πάντοτε είναι εντός του σταθερού πλαισίου της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανθεκτικότητας της οικονομίας μας».

Το ΑΚΕΛ ζήτησε χθες την παράταση των μέτρων επικαλούμενο και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου για τον προϋπολογισμό του 2023, τα οποία δείχνουν μεγάλη αύξηση των κρατικών εσόδων.

«Η κυβέρνηση καλείται επίσης να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται ως προς τα μέτρα για ρεύμα και καύσιμα. Θα επεκτείνει τα μέτρα ή θα τα τερματίσει, όπως άστοχα και λανθασμένα έπραξε τον περασμένο Ιούλιο», αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του.

.

Πηγή: sigmalive.com