Υπό νέους όρους η κρατική στήριξη



Τώρα οι αγγελίες στο Νέα Αμμόχωστος διαβάζονται και στα Αγγλικά. Καταχώρησε τη δική σου! 


 Σε έξι μέρες εκπνέει ο μήνας και η πρώτη φάση των νέων σχεδίων που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Χθες, δημοσιεύτηκαν τα διατάγματα, δίνοντας λεπτομέρειες για τους 50 χιλιάδες δικαιούχους, χωρίς, όμως, να απαντώνται κάποια ερωτήματα των επιχειρηματιών.

 

Γκρίζο σημείο παραμένει εάν κάποιος όμιλος μπορεί να αιτηθεί συμμετοχή στο σχέδιο εάν μια επιχείρησή του βρίσκεται σε τουριστική περιοχή. Εάν τηρεί τις προδιαγραφές, φαίνεται πως θα μπορεί να κάνει αίτηση για την μια επιχείρηση που πλήττεται, ωστόσο, είναι κάτι που θα εξετάσει το υπουργείο Εργασίας. Άλλωστε, η εικόνα στον επιχειρηματικό κόσμο είναι ακόμα αρκετά περίπλοκη. 

 Ειδικότερα το τρίτο σχέδιο που εξαιρεί 35 οικονομικές δραστηριότητες. Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στο φως της δημοσιότητας του κωδικούς των οικονομικών δραστηριοτήτων που εξαιρούνται, επομένως ο κάθε επιχειρηματίας θα κάνει τους υπολογισμούς του. Η πρώτη φάση των νέων σχεδίων έχει διάρκεια 18 μέρες, με πρώτη μέρα την 13η Ιουνίου, ενώ θα πρέπει η Κυβέρνηση να εκδώσει και νέο διάταγμα την ερχόμενη βδομάδα για την δεύτερη φάση των σχεδίων.


 Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το δείγμα της έκθεσης εγκεκριμένου λογιστή που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Πάντως, σε έξι σημεία διαφοροποιούνται τα εν λόγω σχέδια από τα προηγούμενα, ενώ σε έντονο λεκτικό, παραμένουν οι ασφαλιστικές δικλίδες για τη σωστή εφαρμογή τους. Οι διαφορές των νέων σχεδίων με τα προηγούμενα αφορούν κυρίως σε:

 1. Στον εργοδότη πλέον τα εμβάσματα: Το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα καταβάλλεται στην επιχείρηση εφόσον υποβληθεί από την επιχείρηση διαδικτυακά η δήλωση ΕΕΑ.12 «ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» που αφορά τη δήλωση για τα στοιχεία του λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθεί το σύνολο των επιδομάτων με σχετικό αναλυτικό κατάλογο για κάθε εργοδοτούμενο. Η επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλει τα αντίστοιχα ποσά σε όσους δεν εργάστηκαν καθώς και σε όσους εργάστηκαν μαζί με το υπόλοιπο του μισθού. Προηγουμένως, γινόταν απευθείας το έμβασμα στους δικαιούχους.

2. Συναίνεση εργαζομένου: Στα προηγούμενα σχέδια, ο εργοδοτούμενος στον οποίο θα καταβαλλόταν το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα συναινούσε στην απασχόληση του στην επιχείρηση με την καταβολή της διαφοράς του μισθού του από το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα. Τώρα, δεν γίνεται σχετική αναφορά.

3. Φουλ καταβολή Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Προηγουμένως, για τις επιχειρήσεις, ο εργοδότης είχε τη δυνατότητα να απασχολεί προσωπικό το οποίο λάμβανε Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα στην επιχείρηση, καταβάλλοντας στο εν λόγω προσωπικό το υπόλοιπο του μισθού του και τις εισφορές στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αναλογούσαν στο επιπρόσθετο ποσό που θα καταβαλλόταν από τον εργοδότη. Πλέον, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το συνολικό ποσό της αμοιβής του εργοδοτούμενου.

4. Δύο αιτήσεις: Στο σχέδιο για την τουριστική βιομηχανία γίνεται αναφορά για δύο αιτήσεις. Εάν μια επιχείρηση κατά την περίοδο 13/6/2020 μέχρι 30/6/2020 για κάποιο χρονικό διάστημα θα παραμείνει και ανοικτή και κλειστή, τότε θα πρέπει να υποβάλει ξεχωριστές αιτήσεις (ΕΕΑ.10 και ΕΕΑ.11) για κάθε περίοδο ανάλογα με την περίπτωση.

5. Βασική πλέον υποχρέωση των ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων που συμμετέχουν στο Ειδικό Σχέδιο είναι να παρέχουν ελκυστικές προσφορές για προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού. Η υποχρέωση αυτή θα εξετάζεται από το αρμόδιο Υφυπουργείο Τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Σχεδίου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία καταβολής των Ειδικών Ανεργιακών Επιδομάτων.

6. Η επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στα Ειδικά Σχέδια, εφόσον υπάρχει Έκθεση Εγκεκριμένου Λογιστή (υπόδειγμα Έκθεσης θα ανακοινωθεί).

Έλεγχοι και ποινές  

Αυστηρές πάντως είναι οι πρόνοιες για την σωστή εφαρμογή των σχεδίων. Οι ασφαλιστικές δικλίδες παραμένουν οι ίδιες με τα παλιά σχέδια. Αρχικά, θα παρέχεται εξουσιοδότηση στο Υπουργείο Εργασίας να επαληθεύσει σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας ή του εξωτερικού και με Οργανισμούς/Φορείς/Επιχειρήσεις όσα από τα στοιχεία που περιέχονται στην αίτηση κριθεί ότι είναι απαραίτητα για την εξέταση της αίτησης και την παροχή του επιδόματος. Επίσης, κάθε επιχείρηση που υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο παρόν Σχέδιο, οφείλει να διατηρεί για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών από την υποβολή της αίτησης κάθε σχετικό αρχείο, παραστατικό ή και αποδεικτικό στοιχείο για όλους τους όρους και προϋποθέσεις οι οποίες περιέχονταν στις σχετικές αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και υποχρεούται να παρέχει οποιαδήποτε στοιχεία ήθελε ζητηθούν σε οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο Λειτουργό.

 

Σε περίπτωση καταδίκης για παροχή ψευδών στοιχείων, η χρηματική ποινή φτάνει τις €40.000 ή φυλάκιση μέχρι 2 χρόνια ή και στις δύο ποινές μαζί σε περίπτωση. Τέλος, οποιοδήποτε ποσό έχει καταβληθεί σε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο εκ των υστέρων προκύπτει ότι είτε το πρόσωπο αυτό δεν ήταν δικαιούχο είτε ότι δεν οφειλόταν ολόκληρο ή μέρος του ποσού οποιουδήποτε επιδόματος ή παροχής που παρέχεται δυνάμει των περί των Έκτακτων Μέτρων που λαμβάνονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας του ιού COVID 19 Νόμων του 2020 και των Αποφάσεων που εκδίδονται δυνάμει αυτών, θεωρείται ως χρέος του προσώπου αυτού στη Δημοκρατία και δύναται να συμψηφιστεί με οποιαδήποτε μελλοντική παροχή που παρέχεται είτε δυνάμει του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου είτε με οποιοδήποτε ποσό είναι καταβλητέο προς το πρόσωπο αυτό είτε να διεκδικηθεί ως χρέος οφειλόμενο στη Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω διατάξεις ισχύουν και για κάθε πρόσωπο το οποίο έχει επιτύχει διά ψευδών παραστάσεων τη χορήγηση οποιασδήποτε πληρωμής.

Οι όροι για το ειδικό επίδομα

Με διάταγμά της η υπουργός καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένταξη ανέργων στο Σχέδιο Ειδικού Επιδόματος Στήριξης Ανέργων. Αρχικά, σημειώνεται ότι οποιοδήποτε πρόσωπο   είναι εγγεγραμμένο ως κανονικός άνεργος στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λάμβανε ανεργιακό επίδομα, για το οποίο έχει εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή είτε τον Ιανουάριο είτε τον Φεβρουάριο είτε τον Μάρτιο είτε τον Απρίλιο 2020 είτε τον Μάιο 2020 είτε τον Ιούνιο 2020, δύναται να ενταχθεί στο Σχέδιο Ειδικού Επιδόματος. Ο δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για συμμετοχή στο Σχέδιο στο Έντυπο ΕΕΑ.8. Όπως αναφέρεται, το Ειδικό Επίδομα Στήριξης Ανέργων καταβάλλεται εφόσον υποβληθεί από την αιτήτρια ή τον αιτητή διαδικτυακά η δήλωση ΕΕΑ.6 «ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ» που αφορά στη δήλωση για τα στοιχεία του λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθεί το επίδομα και εφόσον δεν έχει ήδη καταχωρηθεί και επιβεβαιωθεί. Το Ειδικό Επίδομα θα ισούται με ποσό €360 για περίοδο ενός μηνός. Διευκρινίζεται επίσης ότι το Ειδικό Επίδομα Στήριξης Ανέργων δεν παρέχεται για οποιαδήποτε περίοδο, για την οποία ο άνεργος λαμβάνει ανεργιακό επίδομα, επίδομα ασθενείας, επίδομα μητρότητας, επίδομα πατρότητας, θεσμοθετημένη σύνταξη ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα από τα Ειδικά Σχέδια που υλοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά τη 13η Ιουνίου 2020.

Τέλος, αναφέρεται ότι από το Ειδικό Σχέδιο μπορούν να επωφεληθούν και δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.