Υπ. Υγείας για εμβόλιο κορωνοϊού: «Ίσως να το έχουμε πριν τον Δεκέμβριο»


Δεκατέσσερα νέα κρούσματα σημειώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο νησί από σύνολο 2769 εργαστηριακών διαγνώσεων. Οι ασυμπτωματικοί και τα εισαγόμενα κρατούν και σήμερα τα σκήπτρα.  

Πέντε προέκυψαν από την διαδικασία της ιχνηλάτησης ενώ στα σημερινά κρούσματα εντοπίζεται και πάλι ταξιδιωτικό ιστορικό. 

Τα έξι επέστρεψαν από την Ελλάδα, εκ των οποίων το ένα είχε βρεθεί στη Μύκονο. Τα δύο είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Ρωσία. Ακόμη ένα εντοπίστηκε από τα ιατρεία δημόσιας υγείας.  

Μέχρι και αυτή την ώρα στο νοσοκομείο αναφοράς νοσηλεύονται τρεις ασθενείς και ένας διασωληνωμένος στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Αναμενόμενα τα σκαμπανεβάσματα στους αριθμούς και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, που βρέθηκε φιλοξενούμενος στην εκπομπή "Μεσημέρι στον Alpha"

Κωνσταντίνος Ιωάννου - Υπουργός Υγείας

"Περιμένουμε αυτές τις αυξομειώσεις στα κρούσματα εφόσον υπάρχουν και εντοπίζουμε καθημερινά τα λεγόμενα ορφανά κρούσματα."

ΠΛΗΓΗ ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ

Από τα 338 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στο νησί από την 1η Αυγούστου, τα 115 είναι εισαγόμενα. Από αυτά, μαζί και με τα σημερινά, τα 50 έφτασαν από την Ελλάδα.

Η Μύκονος κρατά τα σκήπτρα με 24 Κύπριους ασθενείς, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 11 και η Αθήνα με 6. Στη λίστα με τα νησιά που επισκέφθηκαν Κύπριοι πολίτες και νόσησαν με τον κορωνοϊο περιλαμβάνονται και η Πάρος, η Ρόδος η Κέρκυρα και η Κρήτη.

Από την Ευρώπη…η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Ρουμανία είναι ανάμεσα στις χώρες από τις οποίες ήρθε ο κορωνοϊος στην Κύπρο.

ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανοίγοντας τα χαρτιά του και για το εμβόλιο του κορωνοϊού, τόνισε πως με το καλύτερο σενάριο θέλει τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊο να αρχίσουν να γίνονται τον Δεκέμβριο.

Κωνσταντίνος Ιωάννου - Υπουργός Υγείας

"Θα είναι σταδιακή, θα χρειαστεί να περάσουν έξι μήνες για να πάρουν τις ποσότητες που έχουμε δηλώσει…ωστόσο από Δεκέμβρη θα ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε.’’

Για το πλάνο δράσης σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο, ενημερώθηκε και το Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου σε σημερινή τους συνάντηση.


Πηγή: Δήμητρας Μακρυγιάννη / alphanews.live