Υπ. Μεταξά: 6 αξιωματικοί, 4 λοχίες και 5 αστυφύλακες


Έξι αξιωματικοί που φτάνουν το βαθμό και του ανώτερου υπαστυνόμου, περιλαμβάνονται στους 15 ένστολους που διώκονται ποινικά με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για τον τρόπο που χειρίστηκαν τις περιπτώσεις των εξαφανίσεων γυναικών και παιδιών που αποκαλύφθηκε ότι έπεσαν θύματα τού κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι υπόλοιποι 10 είναι τέσσερις λοχίες και πέντε αστυφύλακες, μεταξύ των οποίων και τρεις γυναίκες. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, όλοι θα διωχθούν στη βάση του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα που αφορά παράλειψη υπηρεσιακού καθήκοντος από δημόσιο λειτουργό. Η κατηγορία αυτή προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια ή βαρύ πρόστιμο ή και τις δύο ποινές μαζί. Όλοι οι εμπλεκόμενοι υπηρετούν ή υπηρετούσαν στα ΤΑΕ Λευκωσίας και Λάρνακας που ήταν και οι περισσότερες περιπτώσεις των εξαφανίσεων. Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή ο Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις του Γ. Εισαγγελέα. Οι επηρεαζόμενοι, είτε ερεύνησαν τις περιπτώσεις, είτε ήταν επικεφαλής τμημάτων, είτε έλεγξαν τους φακέλους, ως υπεύθυνοι αξιωματικοί. 

Παράλληλα τώρα η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας θα ασχοληθεί με το κομμάτι των πειθαρχικών ευθυνών που προκύπτουν μέσα από το πόρισμα για αστυνομικούς. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση τού κ. Κληρίδη, πέραν των όποιων ενδεχόμενων πειθαρχικών αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί από μέλη της Δύναμης, τόσο οι διορισθέντες ανακριτές, όσο και ο πρόεδρος της ΑΑΔΙΠΑ θεώρησαν ότι το σύνολο των γεγονότων που προκύπτει από το συλλεγέν αποδεικτικό υλικό, υπερβαίνει τα όρια της όποιας απλής πειθαρχικής ευθύνης και οι επιλήψιμες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις μελών της Δύναμης αλλά και αξιωματικών που ήσαν επιφορτισμένοι οι μεν με τη διενέργεια των ανακρίσεων οι δε με το καθήκον για διεξοδική μελέτη των φακέλων για έλεγχο και εντοπισμό κενών, συνιστούν υπόβαθρο στοιχειοθέτησης ποινικών αδικημάτων.

Κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης του συνόλου των στοιχείων που τέθηκαν από την ΑΑΔΙΠΑ ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, τόσο από εντεταλμένους λειτουργούς, όσο και από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, προστίθεται, ο τελευταίος αποφάνθηκε ότι πράγματι παρουσιάζονται να έχουν διαπραχθεί κατά τον χειρισμό των συγκεκριμένων υποθέσεων, ποινικά αδικήματα κατά παράβαση του Άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, ήτοι αδικήματα Παράλειψης Υπηρεσιακού Καθήκοντος από δημόσιους λειτουργούς. Δόθηκαν επομένως χθες οδηγίες, καταλήγει ο κ. Κληρίδης, για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 15 μελών της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, που περιλαμβάνουν αστυφύλακες, λοχίες και αξιωματικούς, με εμπλοκή στις πιο πάνω υποθέσεις.

 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος