Χωρίς κυνηγετικά όπλα οι φυγόστρατοι – Δεν θα δικαιούνται φοιτητική χορηγία, ούτε διορισμό στο Δημόσιο


Μετά από εισήγηση του Υπουργείου Άμυνας ενσωματώθηκαν πρόνοιες σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για απαγόρευση κατοχής πυροβόλου και μη πυροβόλου όπλου από όσους απολύθηκαν προσωρινά ή έλαβαν οριστική απαλλαγή από την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, με το αιτιολογικό ότι πάσχουν από ψυχική ασθένεια. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση. Εκκρεμεί η κατ’ άρθρον συζήτησή του ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Παράλληλα, προωθούνται νέες τροποποιήσεις του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου αλλά και άλλων νομοθεσιών μαζί με τα άλλα υπουργεία ώστε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα με σκοπό την καταπολέμηση της φυγοστρατίας, όπως για παράδειγμα η απώλεια της φοιτητικής χορηγίας και η απαγόρευση εργοδότησής τους στη δημόσια υπηρεσία. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα δικαιούνται να διοριστούν στο Δημόσιο όσοι έχουν νόμιμα απαλλαγεί από την υποχρέωση εκπλήρωσης της θητείας τους στην ΕΦ. Επιπρόσθετα, επανεξετάζεται σε νέα βάση η διαδικασία εξέτασης και κρίσης των στρατευσίμων που πραγματικά αντιμετωπίζουν ψυχικά- κοινωνικά προβλήματα με σκοπό την υποβοήθηση και στήριξή τους ώστε να καταστούν ικανοί να ολοκληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία.

Μείωση δείχνουν τα στοιχεία

Στην κατάταξη της 2015 ΕΣΣΟ οι νεοσύλλεκτοι που έλαβαν αναβολή από την υποχρέωση στράτευσης επικαλούμενοι ψυχικά νοσήματα ανέρχονταν στο 7,4% των καταταγέντων. Στην κατάταξη της 2016 ΕΣΣΟ το ποσοστό των νεοσυλλέκτων που έλαβαν αναβολή επικαλούμενοι ψυχικά-ψυχιατρικά νοσήματα μειώθηκε στο 6,2% των καταταγέντων, στην κατάταξη της 2017 ΕΣΣΟ το ποσοστό των νεοσυλλέκτων περιορίστηκε στο 5,7% και στην κατάταξη της 2018 ΕΣΣΟ στο 5,6%. Κατά τα δύο τελευταία χρόνια ο αριθμός των δηλωθέντων νεοσυλλέκτων ως ψυχικά ασθενών μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα, το ποσοστό περιορίστηκε μόλις στο 3,3% στην κατάταξη της 2019 ΕΣΣΟ και στην κατάταξη της 2020 ΕΣΣΟ στο 3,5%. Σημειώνεται, ότι φέτος η Εθνική Φρουρά κατέγραψε τον μικρότερο αριθμό καταταγέντων κατά τα τελευταία έξι χρόνια.

Ρόλο καταλύτη για τη μείωση των στρατεύσιμων που φυγοστρατούν προφασιζόμενοι διάφορα ψυχολογικά ή και ψυχιατρικά προβλήματα έπαιξε και η νομοθεσία που τέθηκε σε εφαρμογή την  1/7/2019, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να αγωνίζονται όσοι αθλητές από τη 2019 ΕΣΣΟ και εντεύθεν λάβουν προσωρινό απολυτήριο επειδή κρίθηκαν ως ακατάλληλοι για στράτευση (Ι/5) ή τους χορηγήθηκε αναβολή εκπλήρωσης της υποχρέωσής τους για στρατιωτική υπηρεσία λόγω νοσήματος ή πάθησης που σχετίζεται με την ψυχική τους υγεία. Και αυτό διότι ο ΚΟΑ δεν τους εκδίδει πλέον το απαιτούμενο δελτίο υγείας για να μπορούν να αγωνίζονται σε επίσημους αγώνες. Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας, από τους 300 αθλητές περίπου που κατατάγηκαν με τη 2019 ΕΣΣΟ, μόλις 14 αθλητές έλαβαν αναβολή στράτευσης επικαλούμενοι ψυχικά νοσήματα. Τονίζεται, ότι στην κατάταξη της 2018 ΕΣΣΟ, στην οποία δεν βρισκόταν σε ισχύ η εν λόγω νομοθεσία, έλαβαν αναβολή στράτευσης επικαλούμενοι ψυχικά νοσήματα συνολικά 134 αθλητές.

Επίδομα αντί μείωσης θητείας

Το Υπουργείο Άμυνας δρομολογεί την τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας που διέπει την Εθνική Φρουρά, έτσι ώστε εκτός από τους πολύτεκνους να λαμβάνουν πρόσθετο χορήγημα ύψους 50 ευρώ μηνιαίως και άλλες κατηγορίες εθνοφρουρών, οι οποίες πριν τη μείωση της θητείας στους 14 μήνες είχαν δικαίωμα εκπλήρωσης μειωμένης στρατιωτικής θητείας, όπως είναι οι ορφανοί από γονέα, οι στρατεύσιμοι γονείς εξαρτωμένων προσώπων, στρατεύσιμοι αγνώστου γονέα κ.λπ. Όπως μας λέχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας, έχει ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοσχεδίου από τη Νομική Υπηρεσία και σύντομα θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Με LED τα στρατόπεδα

Οι εγκαταστάσεις και οι δραστηριότητες της Εθνικής Φρουράς την καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους ενεργοβόρους οργανισμούς στην Κύπρο γι’ αυτό και έχει τεθεί ως πρωταρχικός στόχος από το Υπουργείο Άμυνας η εξοικονόμηση ενέργειας από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΕΦ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Προς την κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Άμυνας έχει συνάψει συμφωνία με την Αρχή Ηλεκτρισμού για την αντικατάσταση όλων σχεδόν των ενεργοβόρων φωτιστικών που βρίσκονται σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς με φωτιστικά τύπου LED. Στην πρώτη φάση η οποία θα αρχίσει τον Νοέμβριο 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 θα αντικατασταθούν 2.200 φωτιστικά. Κατά τα έτη 2021-2023 θα αντικατασταθούν ακόμη 4.400 ενεργοβόρα φωτιστικά.