Χιλιάδες κροτίδες από την Τουρκία σε Κύπρο



Τουρκικής κατασκευής ήταν οι κροτίδες που σε δυο περιπτώσεις εντόπισαν και κατέσχαν το τελευταίο διάστημα μέλη του ΟΠΕ Λάρνακας. Γεγονός που, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι έστω κι αν έκλεισε ένα εργοστάσιο κατασκευής κροτίδων τον περασμένο χρόνο στην Τουρκία, οι Τούρκοι βρήκαν τον τρόπο να αναπληρώσουν το κενό και να μη χάσουν το μεγάλο ετήσιο κελεπούρι των Ελληνοκυπρίων που ολόχρονα, αλλά κυρίως την περίοδο του Πάσχα, αγοράζουν κατά χιλιάδες αυτό το επικίνδυνο προϊόν.

Δεν υπάρχουν, σύμφωνα πάντα με τις αρμόδιες Αρχές, ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των κροτίδων που ετησίως διακινούνται από την Τουρκία μέσω κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές. Υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις ότι κάθε χρόνο, τέτοια περίοδο, φτάνουν ατμοπλοϊκώς στην Κερύνεια ολόκληρα φορτία με πολλές χιλιάδες κροτίδες ενώ, εδώ και μερικές δεκαετίες, έχει στηθεί μηχανισμός προώθησής τους στις ελεύθερες περιοχές, με αποτέλεσμα οι κροτίδες να καταλήγουν σε πρόθυμους Ε/κ να τις αγοράσουν και να τις μεταπωλήσουν κυρίως σε νεαρά άτομα.

Για να αντιληφθεί κάποιος καλύτερα τον τζίρο που αποφέρει το λαθρεμπόριο τουρκικών κροτίδων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, αξίζει να αναφερθεί ότι μια κροτίδα, που στην Τουρκία κοστίζει 20 – 25 σεντ του ευρώ, καταλήγει να πωλείται παράνομα στις ελεύθερες περιοχές ένα ευρώ ή και σε ακόμα πιο υψηλή τιμή. Παραεμπόριο, που αποφέρει σημαντικά κέρδη στους διακινητές.

Ανασκοπώντας ιστορικά το φαινόμενο της χρήσης τουρκικών κροτίδων από την κυπριακή νεολαία, φτάνει κάποιος στη δεκαετία του 1980, όταν μαζί με άλλα προϊόντα, όπως ψάρια, είδη ένδυσης και υπόδησης, κάποια γεωργικά προϊόντα, τσιγάρα και άλλα, άρχισαν να διακινούνται παράνομα μέσω της μικτής κοινότητας Πύλας και οι τουρκικές κροτίδες. Αντικαθιστώντας βαθμιαία τις αυτοσχέδιες που κατασκεύαζαν από «έθιμο» οι Ε/κ νέοι, κατά την περίοδο του Πάσχα. Μέχρι τον Απρίλιο του 2004, που άνοιξαν τα οδοφράγματα ελεγχόμενης διάβασης στα κατεχόμενα, η διακίνηση κροτίδων διεξαγόταν ως επί το πλείστον μέσω της Πύλας.

Ενίοτε για την πάταξή του ήταν επιφορτισμένος ο Ουλαμός Προλήψεως Εγκλημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, ενώ η παραδοσιακή μέθοδος εμπορίας στο μικτό χωριό ήταν και παραμένει η απόκτησή τους μέσω κάποιων τ/κ μανάβικων. Ωστόσο, μετά το 2004, αν και η Πύλα παραμένει μια πύλη διοχέτευσης κροτίδων στις ελεύθερες περιοχές, εντούτοις, επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, πλέον στις μέρες μας δεν είναι η μόνη πύλη. Και η διακίνηση κροτίδων, καθώς οι επιτήδειοι μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων έχουν ξεθαρρέψει, δεν γίνεται μόνο μέσω των οδοφραγμάτων. Δεδομένα που δυστυχώς καθιστούν ευκολότερη την πρόσβαση σε αυτό το επικίνδυνο προϊόν.

Οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων

Καθώς ήδη η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας μετρά τις τελευταίες μέρες δυο υποθέσεις εμπορίας τουρκικών κροτίδων, ήδη έχουν δοθεί οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων όσον αφορά τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται της Πύλας και του Περγάμου. Ανάλογα μέτρα και εντατικές περιπολίες αναλαμβάνουν αυτή την περίοδο και οι Αρχές των βρετανικών Βάσεων, όσον αφορά την περιοχή Περγάμου – Δεκέλειας και Ξυλοτύμπου – Δάσους Άχνας. Επίσης, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Λάρνακας, Αμμοχώστου και βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας αναλαμβάνουν διαφωτιστικές εκστρατείες πρόληψης σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια σε παγκύπρια βάση.

Η Αστυνομία εν τω μεταξύ, τονίζει ότι η καλύτερη αστυνόμευση και για ένα Πάσχα χωρίς πόνο και τραγωδίες, λόγω κροτίδων, απαραίτητη είναι αυτές τις μέρες η εγρήγορση των γονιών, οι οποίοι πρέπει με κάποιο τρόπο να εποπτεύουν τις δραστηριότητες των παιδιών τους.

Πηγή: Philenews/Πάμπος Βάσιλας