Χάρης: Αποχωρώ τέλος του χρόνου από το ΥΠΟΙΚ



Την πρόθεση του να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών ανακοίνωσε ο Χάρης Γεωργιάδης. Πρόθεση του είπε, είναι να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα στο τέλος του 2019. 

 

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, ο ίδιος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις αποφάσεις που έλαβαν. "Δεν είμαι προσκολημμένος στη θέση του υπουργού", σχολίασε για να προσθέσει πως αποχωρεί για να διευκολύνει την κυβέρνηση. Σε διευκρινιστική ερώτηση αν αποχωρεί λόγω του πορίσματος, σχολίασε πως η αποχώρηση του δεν οφείλεται στο πόρισμα, αντίθετα, ενδεχομένως οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό να καθυστέρησαν αυτή του την απόφαση. Πάντως, χαρακτήρισε άδικα και λανθασμένα τα ευρήματα της Επιτροπής. 

 

Ο υπουργός δήλωσε ότι μελέτησε την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό και κατά τη γνώμη του το συμπέρασμα είναι πως το Διοικητικό Συμβούλιο απέτυχε να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και γι' αυτό φταίει ο υπουργός Οικονομικών. Στην πραγματικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη τράπεζες βεβαρημένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια προχωρούσαν σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, επειδή μεταβάλλονταν οι εποπτικές απαιτήσεις, πρόσθεσε ο υπουργός.  Όλες οι τράπεζες της Ευρώπης χρειάστηκαν πολλές φορές κεφάλαια τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Η Επιτροπή, πρόσθεσε, αγνοεί πως τα εποπτικά δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. 

  

Ο υπουργός συνέκρινε τα αποτελέσματα του Συνεργατισμού με αυτά της Alpha Bank Κύπρου, της οποίας επικεφαλής ήταν το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου και τόνισε πως η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων της δεύτερης ήταν χειρότερη από αυτήν του Συνεργατισμού.

 

Χαρακτήρισε τις αποδόσεις στη διαχείριση των ΜΕΔ του Συνεργατισμού ως αντίστοιχη με αυτή σε άλλες εμπορικές τράπεζες.

  

Σχολιάζοντας την αναφορα για αποτυχία της Διοίκησης να μειώσει τις δαπάνες, ανέφερε πως τα στοιχεία δείχνουν πως μειώθηκαν σημαντικά και συγκρίνοντας τους δείκτες με αυτούς των άλλων τραπεζών τους χαρακτήρισε ως καλύτερους στον Συνεργατισμό.

 

Όσον αφορά τις επικρίσεις για διατήρηση ακατάλληλων ατόμων σε θέσεις κλειδιά στον οργανισμό, ο ΥΠΟΙΚ υποστήριξε πως η Κεντρική Τράπεζα είχε κάθε ευχέρεια και δυνατότητα, σύμφωνα με τον νόμο για να απομακρύνει άτομα από τη θέση τους εφόσον θεωρούσε πως δεν ήταν επαρκή. 

 

Από τα πυρά του υπουργού δεν ξέφυγε και ο πρώην Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Μάριος Κληριδης, αφού ο Χάρης Γεωργιάδης υποστήριξε πως ενόσω ήταν αυτός επικεφαλής της διεύθυνσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν μειώνονταν ενώ έγιναν περισσότερες προσλήψεις απ' ότι επί περιόδου Χατζηγιάννη.