Τσουχτερές ποινές για ηχορύπανση


Μέχρι και €30.000 πρόστιμο θα επιβάλλεται σε όποιον καταδικαστεί επειδή εκπέμπει δυνατή μουσική και επαναλάβει το ίδιο αδίκημα εντός δύο ετών από την πρώτη καταδίκη. 

Την ίδια ώρα, για εκπομπή μουσικής χωρίς άδεια, σε κέντρα αναψυχής, θα επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο €2.000, ενώ πρόστιμο €1.000 θα επιβάλλεται σε όσους κατέχουν μεν άδεια μουσικής αλλά παραβιάζουν όρους της άδειας. Παράλληλα, όταν η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου προβλέπεται ποινή μέχρι €10.000 από 2.000 λίρες που είχαν καθοριστεί στην προηγούμενη νομοθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ξεκαθάρισε πλήρως κατά πόσον θα διώκεται μόνο το άτομο στο οποίο έχει εκδοθεί η άδεια του υποστατικού ή κατά πόσον θα μπορεί να καταγγελθεί και το άτομο το οποίο «παίζει» τη μουσική, όπως είναι οι «DJ» οι οποίοι δουλεύουν για ένα μεροκάματο.

Τα πιο πάνω απασχόλησαν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών με αφορμή την προωθούμενη κατάργηση νομοθεσίας, η οποία είχε εγκριθεί από τη Βουλή (υποτίθεται με στόχο να επιβληθεί τάξη στην εκπομπή μουσικής) και η οποία νομοθεσία ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η μη εφαρμογή της νομοθεσίας είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει ασυδοσία στην εκπομπή ήχου. Όπως διαπιστώθηκε, η εκπομπή μουσικής στη διαπασών δεν επηρέασε μόνο τους τουρίστες, αλλά και κατοικημένες περιοχές όπου λειτουργούν νόμιμα ή παράνομα μπαράκια και γενικά κέντρα αναψυχής. 

Λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης που δημιουργήθηκε, ο νόμος ο οποίος εγκρίθηκε το 2016 κατόπιν πρότασης του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη και ετέθη σε εφαρμογή την 1/1/2017 (χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί στην πράξη) οδηγείται σε κατάργηση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Η εισήγηση προήλθε από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο παράλληλα ετοίμασε νέο νομοσχέδιο και το προώθησε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνική επεξεργασία. Για να μην δημιουργηθεί νέο κενό στο θέμα της ηχορύπανσης, θα εφαρμοστούν άρθρα του Ποινικού Κώδικα, όπως το άρθρο 187, Κεφάλαιο 154. 

Βουλευτές είχαν ασκήσει έντονη κριτική για το γεγονός πως ενώ η νομοθεσία εγκρίθηκε το 2016, φτάσαμε στη θερινή περίοδο του 2019 για να ζητηθεί αναστολή της ισχύος της, αντί να εντοπιστεί το πρόβλημα νωρίτερα και να ληφθούν μέτρα. Η Βουλή βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο και οδηγεί το θέμα ενώπιον της Ολομέλειας για αναστολή της λειτουργίας του υφιστάμενου νόμου.

Ο περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου) Νόμος 2016 Ν. 50(Ι)/2016 που τέθηκε σε ισχύ από 1ην Ιανουαρίου 2017, προέβλεπε την εγκατάσταση μετρητών ήχου σε όλα τα κέντρα αναψυχής που θα εκπέμπουν ήχο και την εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ελέγχου. Όπως υπεδείχθη, ανάμεσα σε άλλα, η εφαρμογή του νόμου προέβλεπε τη δαπάνη μεγάλων χρηματικών ποσών, όχι μόνο από τους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής αλλά και από τις Τοπικές Αρχές, οι οποίες θα έλεγχαν την εφαρμογή του.

Όταν ο νόμος οδηγήθηκε ενώπιον της Βουλής για κατάργηση, διαπιστώθηκε πως η αναστολή του δεν είναι επιτρεπτή νομικά επειδή αυτός ήδη τέθηκε σε ισχύ, γι’ αυτό και προωθείται η κατάργησή του.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Κατά τη διάρκεια χθεσινής συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η πρόεδρός της, Ελένη Μαύρου, αφού καυτηρίασε την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, ανέφερε πως επειδή άρχισε ήδη η θερινή περίοδος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την κατάργηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και της εφαρμογής προνοιών του Ποινικού Κώδικα. Η κ. Μαύρου ανέφερε ότι η στάση του ΑΚΕΛ καθορίστηκε και από το γεγονός πως η κατάσταση με την ηχορύπανση από κέντρα αναψυχής είναι ανεξέλεγκτη. Περαιτέρω, εισηγήθηκε ότι το κύριο βάρος της επιβολής της τάξης θα πρέπει να αναλάβει η Αστυνομία με υπαλλήλους των Τοπικών Αρχών ή και ατόμων που θα ορίσουν οι έπαρχοι. Η κ. Μαύρου παρέπεμψε τις νομικές πτυχές της νομοθεσίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ως πλέον αρμόδια.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, εξέφρασε τη διαφωνία του στην κατάργηση της νομοθεσίας με το σκεπτικό ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο κενό, ενώ παρατήρησε ότι ο Ποινικός Κώδικας μπορεί να επιληφθεί μόνο των ποινικών πτυχών του όλου ζητήματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι η υπό κατάργηση νομοθεσία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, υπέδειξε πως η κατάργηση δεν αποτελεί την καλύτερη λύση, αλλά μπορεί να ιδωθεί σαν σωσίβιο για αντιμετώπιση της επικρατούσας κατάστασης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, καυτηρίασε το γεγονός πως ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης καταθέτει εισηγήσεις για επιβολή αυστηρότερων ποινών όταν προκαλείται οχληρία από την εκπομπή μουσικής, την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών παρατείνει την εκπομπή μουσικής μέχρι τις 3:00 π.μ.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Οι λόγοι κατάργησης της νομοθεσίας (περί Κέντρων Αναψυχής, Άδειες Εκπομπής Ήχου, Καταργητικός Νόμος του 2016, Ν50(Ι)/2016) όπως αναφέρεται στα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 3/7/2019 είναι οι εξής:
α) Δεν έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες τεχνικές υποδομές από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπηρεσίες και τα κέντρα αναψυχής. β) Δεν καθορίστηκε η ηχητική διαβάθμιση των περιοχών των κέντρων αναψυχής. γ) Δεν εκδόθηκαν οι απαιτούμενοι κανονισμοί που να καθιστούν τον Νόμο εφαρμόσιμο καθορίζοντας και τα απαιτούμενα έντυπα. δ) Δεν καθορίστηκε ποιοι θα δρουν ως επιθεωρητές ηχητικής ρύπανσης από τις αρμόδιες Αρχές. ε) Οι αρμόδιες Αρχές ως καθορίζονται στο Νόμο που θα καταργηθεί δεν είναι κατάλληλα στελεχωμένες.


ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ