Τουριστική βιομηχανία: «Ναι» στην επέκταση στήριξης μέχρι τον Οκτώβριο


Το βλέμμα στην επόμενη φάση στήριξης των επιχειρήσεων ένεκα της πανδημίας στρέφει η Κυβέρνηση. Το δεύτερο πακέτο στήριξης του επιχειρείν ολοκληρώνεται τον Αύγουστο για τα τρία σχέδια που εξήγγειλε η Κυβέρνηση τον Ιούνιο, ενώ των ξενοδοχοϋπαλλήλων συνεχίζει μέχρι τον Οκτώβριο. Επομένως, η Κυβέρνηση ετοιμάζει έναν σχεδιασμό με στόχο αφενός τη στήριξη του επιχειρείν και αφετέρου τη στήριξη των ανέργων.

Πρώτιστο μέλημα, η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων χωρίς τα κρατικά δεκανίκια. Θα δοκιμαστούν οι αντοχές των επιχειρήσεων σε εμπόριο, ακίνητα και βιομηχανία το φθινόπωρο, καθώς θα βρεθούν χωρίς την κρατική στήριξη και θα πρέπει να σταθούν στα πόδια τους.

Ωστόσο, η τουριστική βιομηχανία φαίνεται ότι θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη και η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναζητεί τη νέα φόρμουλα. Οι προοπτικές για τον τουρισμό δεν είναι ευοίωνες, γεγονός που οδηγεί την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις για τη στήριξη των εκατοντάδων εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία.

Ήδη, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει σχέδια που θα στοχεύουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην πρόσληψη ανέργων για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Για τα σχέδια θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όσο και από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).

Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό προκύπτει με το τι μέλλει γενέσθαι στην τουριστική βιομηχανία. Χθες, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) πραγματοποίησε συνάντηση με την κ. Αιμιλιανίδου και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Νεόφυτο Θρασυβούλου, η υπουργός τοποθετήθηκε θετικά στα αιτήματά τους για συνέχιση της στήριξης. 

Σύμφωνα με τον κ. Θρασυβούλου, το αρμόδιο Υπουργείο έχει αντιληφθεί πως τα κέντρα αναψυχής αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, ιδίως των περιοχών Πάφου και Αμμοχώστου, μιας και φέτος δεν υπάρχει καθόλου τουριστική κίνηση από το εξωτερικό. Έτσι, συνέχισε, περιμένουν σύντομα την επέκταση των μέτρων στήριξης από τέλος Αυγούστου που ισχύει σήμερα, στο τέλος Οκτωβρίου του 2020, όπως και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο κ. Θρασυβούλου, το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το υφυπουργείο Τουρισμού, θα ετοιμάσει ένα σχέδιο περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης των κέντρων αναψυχής κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και επέκταση της τουριστικής περιόδου τον χειμώνα.   

Βέβαια, όλοι οι σχεδιασμοί πρέπει να τύχουν έγκρισης από το υπουργείο Οικονομικών. Η κ. Αιμιλιανίδου βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Επίσης, άγνωστος παράγοντας είναι και ο αριθμός των ανέργων που θα προκύψουν τον Οκτώβριο όταν αρθεί το μεμοράντουμ των απολύσεων. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει και για αυτό το κονδύλι, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου να μην οδηγηθεί κανένας στην οικονομική εξαθλίωση. 


Πηγή: Φιλελεύθερος