Τουρισμός: Ξοδεύονται πολύ περισσότερα σε Ισπανία και Μάλτα


Διαχρονικό ζητούμενο για τον κυπριακό τουρισμό είναι η ενίσχυση τής κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών. Όραμα του υφυπουργείου Τουρισμού, αλλά και του κράτους γενικότερα, είναι να προσελκύσουμε τουρισμό υψηλότερων εισοδημάτων, αφού από άποψη αφίξεων η πορεία είναι θετική. 

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 οι αφίξεις ταξιδιωτών ανήλθαν σε 5.777.029 σε σύγκριση με 5.535.797 την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 4,4%. 

Η πορεία των τουριστικών εσόδων είναι που προβληματίζει. Η κατά κεφαλήν δαπάνη πέφτει συνεχώς δημιουργώντας ερωτήματα για την ποιότητα του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο. Μπορεί να αυξάνονται οι αφίξεις τουριστών στο νησί μας, ωστόσο τα τουριστικά έσοδα δεν ανεβαίνουν με τους ίδιους ρυθμούς. Η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών στο νησί μας για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 υποχώρησε στα €679,78, καταγράφοντας πτώση 2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Εάν συγκρίνει κανείς τα δεδομένα με αυτά άλλων χωρών της Μεσογείου, διαπιστώνει ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών στην Κύπρο είναι χαμηλότερη από αυτή σε χώρες όπως η Ισπανία και η Μάλτα. 

Στην Ισπανία, ο κάθε τουρίστας δαπανεί περίπου €1.062 (2017), ενώ την επισκέφτηκαν πέραν των 82 εκατ. ταξιδιώτες. Η Μάλτα προσέλκυσε 2.633.919 τουρίστες το 2018, με την κατά κεφαλήν δαπάνη να ανέρχεται στα €809. Στην Ελλάδα, το 2018 η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη του συνόλου των ταξιδιωτών ανήλθε στα €519,6. Η Ελλάδα υποδέχτηκε 30,1 εκατ. τουρίστες (δεν περιλαμβάνονται οι αφίξεις από κρουαζιέρα). Στην Τουρκία η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη είναι στα €564, ενώ το 2018 η χώρα προσέλκυσε 46 εκατ. τουρίστες. Το 2018 επισκέφτηκαν την Αίγυπτο 9 εκατ. τουρίστες, με τα έσοδά της να ανέρχονται στα €7 δισ.

Όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι, η μείωση των ημερών που οι ξένοι τουρίστες μένουν για διακοπές, αλλά και η αλλαγή στο «μείγμα» των επισκεπτών με την προσέλκυση επισκεπτών από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που έχουν χαμηλότερο προϋπολογισμό διακοπών, είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τη μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ακόμη ένας παράγοντας που περιορίζει το «καλάθι» των διακοπών είναι το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου. Είμαστε ένα νησί στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου, ενώ δεν έχουμε απευθείας αεροπορική συνδεσιμότητα με πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.