Τον Οκτώβριο οι βαριές ποινές για τροχαία


Την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση τα εφτά νομοσχέδια με τα οποία αυξάνονται οι ποινές για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις. Ωστόσο, η ισχύς τους μετατίθεται για τον Οκτώβριο αφού η Βουλή επιθυμεί να δοθεί χρόνος στους οδηγούς να εξοικειωθούν με τις νέες ποινές.

Ήδη, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Φιλελεύθερος"  ετοιμάζονται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με την Τροχαία, φιλμάκια και άλλα διαφημιστικά για ενημέρωση των οδηγών για τις ποινές που έρχονται ώστε να συμμορφώνονται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, Γιώργος Προκοπίου, δήλωσε ότι την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες τροπολογίες από τους βουλευτές επί των νομοσχεδίων και ως εκ τούτου αυτά θα οδηγηθούν ενώπιον της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα για ψήφιση.

Σημείωσε δε ότι είναι ευχή όλων να σταματήσει να ρέει αίμα στην άσφαλτο, ωστόσο αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη νοοτροπία των οδηγών. Όπως ανέφερε ο κ. Προκοπίου, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ποινές αυξήθηκαν σχετικά με τις αρχικές προτάσεις που κατατέθηκαν, ενώ σε άλλες μειώθηκαν.

Παραστατικά ανέφερε ότι για τη χρήση κινητού τηλεφώνου, το υπουργείο Δικαιοσύνης πρότεινε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ωστόσο η Επιτροπή Μεταφορών πρότεινε 150 ευρώ εξώδικο και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, το ποσό να ανεβαίνει στα 300 ευρώ. Για τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας, το υπουργείο πρότεινε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ και η Βουλή εισηγήθηκε από 85 ευρώ το πρόστιμο να ανέβει στα 200 και σε δεύτερη παράβαση εντός τριών χρόνων, το ποσό να ανεβαίνει στα 400 ευρώ.

Η Βουλή αποφάσισε σε συνεννόηση και με την Τροχαία, όπως οι νέες αυξημένες ποινές να ισχύσουν μετά από δύο περίπου μήνες κατά τους οποίους η Τροχαία θα ενημερώσει τους οδηγούς για τα πρόστιμα που έρχονται. Άρα η εφαρμογή τους θα αρχίσει από τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, συντονισμένη επιχείρηση τροχονομικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Λευκωσία, έφερε σωρεία καταγγελιών για τροχαίες παραβάσεις. Κατά τους ελέγχους καταγγέλθηκαν συνολικά 624 τροχαίες παραβάσεις, μεταξύ των οποίων 289 παραβάσεις του ορίου ταχύτητας. Συνολικά 82 οδηγοί και επιβάτες οχημάτων εντοπίστηκαν να μη φέρουν ζώνη ασφαλείας και 51 οδηγοί οχημάτων εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο.

Συνολικά 22 οχήματα εντοπίστηκαν να οδηγούνται χωρίς άδεια κυκλοφορίας, 16 οχήματα εντοπίστηκαν να οδηγούνται χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας και δέκα οχήματα εντοπίστηκαν να οδηγούνται με φιμέ τζάμια, ενώ για τροχαίες παραβάσεις καταγγέλθηκαν και τέσσερις οδηγοί φορτηγών οχημάτων.  


Πηγή: Φιλελεύθερος