Τ/κ διεκδικεί θέση στο διπλωματικό σώμα

Έξι με επτά Τουρκοκύπριοι είχαν ενδιαφερθεί για συμμετοχή στον διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Εξωτερικών για θέσεις διπλωματών. Ωστόσο, μόνο μία εξ αυτών προσήλθε στο εξεταστικό κέντρο για να λάβει μέρος στις γραπτές εξετάσεις. Αυτή που διεκδικεί θέση στο διπλωματικό σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η Τουρκοκύπρια Ντενίς Μπιριντζί.

 

Γνωστή από τη δράση της στα κατεχόμενα κατά της Τουρκίας και της κατοχής, βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπη με τους έποικους και τους εθνικιστές.

 

Η ίδια δηλώνει πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και με αυτή της την ιδιότητα συμμετείχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014 μέσα από τον συνδυασμό «ΔΡΑΣυ-Eylem». Ήταν η πρώτη φορά που Τουρκοκύπριοι λάμβαναν μέρος, ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ευρωεκλογές.

 

Με την ίδια ιδιότητα, του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ντενίς Μπιριντζί έλαβε μέρος στις εξετάσεις του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες διεξήχθησαν αρχές της εβδομάδας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε, βάσει και των προνοιών του Συντάγματος, φροντίσει να έχει όλα τα θέματα των εξετάσεων τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική.

 

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών που κλήθηκαν να σχολιάσουν τη συμμετοχή της εν λόγω Τουρκοκύπριας στις εξετάσεις για διεκδίκηση θέσης στο διπλωματικό σώμα, χαρακτήρισαν το γεγονός θετικό γιατί αποτελεί δείγμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και απάντηση από μέρους των Τουρκοκυπρίων προς την ίδια την Άγκυρα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στα κατεχόμενα την επικρίνουν, για άλλη μια φορά, ως προδότρια επειδή έδωσε εξετάσεις.

 

Η ίδια είχε διατελέσει συντονιστής για εξωτερικές υποθέσεις στο γραφείο του Μουσταφά Ακιντζί όταν αυτός ανέλαβε την ηγεσία του ψευδοκράτους.

 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος