Τι προηγείται πριν εκποιηθεί ένα ακίνητο



Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι τραπεζίτες περιμένοντας τι θα αποφασίσει η Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. 

Το δικαίωμα προσφυγής  στη Δικαιοσύνη αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την προώθηση διαδικασιών εκποίησης, διαφοροποιώντας σημαντικά τα δεδομένα για τις τράπεζες. Σήμερα υπολογίζεται ότι ο χρόνος που χρειάζεται για εκποίηση ενυπόθηκης εξασφάλισης είναι περίπου τα 3 με 5 χρόνια. Πριν το 2015 ο χρόνος εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων διαρκούσε κατά μέσο όρο δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, θα μπορούσε να φτάσει και τα 15 με 20 χρόνια και ουσιαστικά δεν γινόντουσαν εκποιήσεις. Με τις αλλαγές του 2015 η διαδικασία εκποίησης δεν γίνεται πλέον μέσω του Κτηματολογίου, αλλά από τον ίδιο τον ενυπόθηκο πιστωτή, αλλά υπήρχε δυνατότητα καθυστέρησης. Με τις αλλαγές που έγιναν το 2018 έχει ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Ο χρόνος διαφέρει προφανώς από περίπτωση σε περίπτωση, τον χειρισμό του τραπεζίτη και του πελάτη, την ίδια την τράπεζα και την ανταπόκριση του οφειλέτη. Καταγράφουμε ένα παράδειγμα όπως αυτό αναφέρεται από τον Σύνδεσμο Τραπεζών.

Τα 9 βήματα έχουν ως εξής όταν ο πελάτης δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του:


I. Αποστολή επιστολών καλώντας τον πελάτη να πληρώσει στις 30 μέρες καθυστέρηση, 60 μέρες καθυστέρηση, 90 μέρες καθυστέρηση: Σύνολο 3 μήνες


II. Αποστολή επιστολής προτερματισμού το νωρίτερο σε ένα μήνα και δίνεται προθεσμία αποπληρωμής για ακόμη 21 ή 60 μέρες αναλόγως του είδους της πίστωσης. Επειδή όλοι έχουν τρεχούμενο, η προθεσμία είναι σχεδόν πάντα 60 μέρες.


III. Ο πελάτης να συζητά με τον τραπεζίτη του και ειδοποιείται το αρμόδιο τμήμα να μην τερματίσει, ενδεχομένως να γίνεται διαπραγμάτευση για αναδιάρθρωση ή και διορισμός διαμεσολαβητή: 4-6 μήνες


IV. Αν το στάδιο iii είναι άκαρπο τότε στέλνεται επιστολή τερματισμού.
Άρα από την πρώτη καθυστέρηση μέχρι τον τερματισμό προκύπτουν 6 – 12 μήνες (αν η τράπεζα ενεργήσει άμεσα, ενώ συνήθως δίνεται λίγος επιπλέον χρόνος).


V. Από τον τερματισμό, η τράπεζα έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει διαδικασία εκποίησης σε 4 μήνες (120 μέρες) με βάση τον Νόμο. Άρα από την πρώτη καθυστέρηση μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία εκποίησης έχουν ήδη παρέλθει 10-16 μήνες (αν η τράπεζα ενεργήσει άμεσα, ενώ συνήθως δίνεται λίγος επιπλέον χρόνος).


VI. Στέλνεται η επιστολή Ι, η οποία μέχρι να επιδοθεί θα πάρει ένα μήνα και η οποία δίνει προθεσμία στον οφειλέτη για ένα μήνα.


VII. Στέλνεται η επιστολή ΙΑ και ΙΒ, η οποία μέχρι να επιδοθεί θα πάρει ένα μήνα, και η οποία δίνει δικαίωμα στον οφειλέτη για διορισμό εκτιμητή ένα μήνα.


VIII. Στέλνεται το Δελτίο Α, τουλάχιστον 30 μέρες πριν τον πλειστηριασμό, το οποίο μέχρι να επιδοθεί θα πάρει και αυτό ένα μήνα.


IX. Από τον πρώτο ανεπιτυχή πλειστηριασμό, η τράπεζα σε 6 μήνες έχει το δικαίωμα να ανακτήσει το ακίνητο, αλλά μέχρι να γίνουν και οι νέες εκτιμήσεις θα πάρει ακόμα 2 μήνες.