Τι δήλωσε o Δρ. Καραγιάννης για τη μετάλλαξη του ιού και τα κρούσματα στην Κύπρο


Την άποψη ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την μετάλλαξη του κορωνοϊου που κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε ο o Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Μιλώντας στον «ΠΟΛΙΤΗ 107.6» και την εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση» ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία,  η νέα μετάλλαξη μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτική, όχι όμως πιο παθογόνα, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να περιμένουμε για τα επιστημονικά δεδομένα.

Ερωτηθείς αν πρέπει να ανασταλούν οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Κύπρο, είπε ότι ίσως είναι αργά για ένα τέτοιο μέτρο καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η νέα μετάλλαξη να κυκλοφορεί εδώ και 5-6 εβδομάδες. Τόνισε ότι όσοι φτάνουν στην Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να φέρνουν αρνητικό τεστ και να μένουν σε καραντίνα για 15 μέρες.

Γιατί δεν βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων;

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τον σταθερά υψηλό αριθμό περιστατικών και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει διασπορά στο  ενδοοικογενειακό περιβάλλον.

«Πολλές λοιμώξεις οφείλονται στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις εκείνοι που είναι θετικοί δεν μπορούν να απομονωθούν απόλυτα από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Επίσης, ο κόσμος διακινείται στους εργασιακούς χώρους και στο λιανικό εμπόριο χωρίς να τηρεί κατάλληλα τα μέτρα προστασίας», εξήγησε.

 Κρίσιμες οι επόμενες δύο μέρες

«Αποφάσεις για χαλαρώσεις τις μέρες των Χριστουγέννων θα εξαχθούν αφού δούμε τους αριθμούς των περιστατικών που θα προκύψουν σήμερα και αύριο», διευκρίνισε ο Δρ. Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί κατά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη.