Την Παρασκευή και όχι αύριο οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα


Την Παρασκευή αντί της Πέμπτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να δοθεί χρόνος στους Υπουργούς, μέλη της διυπουργικής επιτροπής, να ετοιμάσουν και να προσκομίσουν συγκεκριμένες προτάσεις για στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα.

Όπως αναφέρει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει την Παρασκευή συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 11:30 π.μ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ΠΟΛΙΤΗ, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι σε άσχημη κατάσταση, τη διασπορά του κορωνοϊού σε υψηλά επίπεδα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται καθημερινά, η προσαρμογή των μέτρων σε αυστηρότερη βάση θεωρείται επιβεβλημένη.

Επικρατέστερο πλάνο είναι η εφαρμογή lockdown κατά τα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου, στο οποίο ανοικτές θα παραμείνουν μόνο ουσιώδεις υπηρεσίες. Όπως αρμοδίως πληροφορείται ο «Π», για το συγκεκριμένο μέτρο υπήρξε διαφορά απόψεων για τη διάρκεια, από δύο βδομάδες έως έναν μήνα. Η προσπάθεια εξεύρεσης της χρυσής τομής φαίνεται να οδηγεί στη διάρκεια των τριών εβδομάδων με δυνατότητα επαναξιολόγησης του μέτρου. Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ασφαλής ένδειξη για χρήση sms για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Εξάλλου, λόγω της πραγματοποίησης των rapid tests και του προγράμματος εμβολιασμού σε παγκύπριο επίπεδο δεν θα απαγορευτεί η κυκλοφορία αλλά θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τα υφιστάμενα. Οι ειδικοί εκτιμούν ωστόσο ότι εξαιτίας του υψηλού φορτίου του ιού στην Κύπρο δεν θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα από την εφαρμογή των όποιων μέτρων πριν από τον Φεβρουάριο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι τα μέλη της επιστημονικής ομάδας συνηγορούν στο κλείσιμο των σχολείων και στην πραγματοποίηση των μαθημάτων μέσω της τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον, μελετώνται τρόποι διευκόλυνσης των επαγγελματιών υγείας που είναι γονείς για να μπορούν να εργάζονται σε διαφορετικό ωράριο, ούτως ώστε ο ένας εκ των δύο να βρίσκεται στο σπίτι με τα παιδιά.

Επίσης, μέλη της ομάδας των ειδικών εισηγήθηκαν το κλείσιμο του λιανικού εμπορίου, όχι λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, αλλά λόγω του συγχρωτισμού που σημειώνεται στους συγκεκριμένους χώρους. Αν υιοθετηθεί η εισήγηση αυτή τότε θα εφαρμοστεί η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτύου όπου είναι εφικτή. Το άνοιγμα των επιχειρήσεων θα γίνεται μόνο με την εφαρμογή υποχρεωτικών τεστ σε εβδομαδιαία βάση. Σε περίπτωση πάντως που ληφθούν αποφάσεις για μέτρα κατά το πρότυπο του περασμένου Μάρτη, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας προσανατολίζονται στην εξαγγελία νέων προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.