Τέλος οι δεμένοι σκύλοι

Μία εβδομάδα μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη για δημιουργία αστυνομίας ζώων -μια πρόταση που χαιρετίστηκε από τις φιλοζωικές οργανώσεις καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημά τους, αλλά και από το φιλόζωο κοινό- παρουσιάζεται ένα νέο νομοσχέδιο που ενισχύει την προστασία των ζώων και τιμωρεί αυτούς που τα κακοποιούν. Πρόκειται για το αναθεωρημένο κείμενο του περί ευημερίας ζώων, που θα οδηγηθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης» στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Κώστα Καδή. Το νομοσχέδιο προνοεί την ενδυνάμωση του πλαισίου προστασίας και σεβασμού των ζώων. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο πολλαπλασιάζει τις ποινές στις περιπτώσεις κακοποίησης.

Σφαιρικά

Η προσπάθεια για την ενίσχυση του πλαισίου που θα οδηγήσει στη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων στη χώρα μας δεν σταματά εδώ, αφού προωθείται άλλη μία νομοθεσία, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, που θα καθιστά εμμέσως πλην σαφώς υποχρεωτικά τα microchips στα κυνηγόσκυλα, όπως επίσης και μία νομοθεσία για τη λειτουργία των pet shops η οποία θα περιλαμβάνει και λίστα με τα είδη που θα επιτρέπεται να πωλεί ένα τέτοιο κατάστημα. Άλλη μία νομοθεσία που πέρασε πρόσφατα από το Υπουργικό και βρίσκεται στη Βουλή αφορά τις συνθήκες κράτησης των ζώων σε ξενοδοχεία σκύλων και καταφύγια. Μέσω αυτού του πλαισίου αναβαθμίζεται και ο ρόλος των φιλοζωικών οργανώσεων.

Οι απαγορεύσεις


-Στο νομοσχέδιο που αφορά την ευημερία των ζώων, το οποίο θα παρουσιάσει ο κ. Καδής στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού, θα περιληφθούν και νέες απαγορευτικές διατάξεις οι οποίες θεωρείται ότι συνάδουν με τις σύγχρονες αντιλήψεις για την ευημερία των ζώων και συγκεκριμένα αποσκοπούν:
-Πρώτον, στην απαγόρευση της μόνιμης πρόσδεσης σκύλου, εκτός συγκεκριμένων ειδικών περιπτώσεων.
-Δεύτερον, στην απαγόρευση κράτησης, απομόνωσης ή περιορισμού σκύλων ή γάτων σε ταράτσες, μπαλκόνια και βεράντες.
-Και, τρίτον, στην απαγόρευση κράτησης θαλάσσιων θηλαστικών σε συνθήκες αιχμαλωσίας λόγω της αυξημένης νοημοσύνης τους που καθιστά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την ευημερία τους σε τεχνητές συνθήκες.

Η τρίτη απαγόρευση αφορά κυρίως τα δελφίνια και τη δημιουργία στη χώρα μας δελφιναρίων. Με αυτή την πρόνοια επαναφέρεται η απαγόρευση που είχε αρθεί πριν από μερικά χρόνια επειδή κάποιος επενδυτής είχε ενδιαφερθεί να φτιάξει δελφινάριο στην Κύπρο, κάτι που δεν καρποφόρησε λόγω αντιδράσεων.

Ποινές 20 χιλ. ευρώ

Όσον αφορά τις ποινές για κακοποίηση ζώων -οι σημερινές θεωρούνται, όπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης, «ποινές χάδι»-, αλλάζουν με αυτό το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Γεωργίας. Συγκεκριμένα οι χρηματικές ποινές που μπορεί να επιβληθούν από το δικαστήριο, παράλληλα με τη δυνατότητα επιβολής ποινής φυλάκισης, σε περίπτωση καταδίκης για παραβίαση της νομοθεσίας είναι:
-Σε περίπτωση πρώτης καταδίκης η χρηματική ποινή που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο αυξάνεται από 1.000 λίρες σε 10 χιλιάδες ευρώ.
-Σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, από 2.000 λίρες σε 20 χιλιάδες ευρώ.
-Ενώ σε περίπτωση καταδίκης για παρεμπόδιση του έργου ή παρακοής προς τις οδηγίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ή των αστυνομικών αρχών, η χρηματική ποινή αυξάνεται από 500 λίρες σε 5.000 ευρώ.

Ενισχύονται οι Επιτροπές Ευημερίας 

Πέραν των όσων αναφέρονται δίπλα σχετικά με το νομοσχέδιο που ενισχύει την προστασία των ζώων, ενισχύονται και οι Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας Ζωών που λειτουργούν σήμερα, τόσο όσον αφορά τη σύνθεσή τους, μέσω ευρύτερης εκπροσώπησης σε αυτές των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, όσο και σχετικά με τις εξουσίες που έχουν ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση εισηγήσεων σχετικών πολιτικών και μέτρων, να διεξάγουν έρευνες και να συλλέγουν πληροφορίες γύρω από τα θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων, να μπορούν να υποβοηθούν αποτελεσματικότερα το έργο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των αστυνομικών αρχών κατά τον έλεγχο και την εφαρμογή της νομοθεσίας και να υλοποιούν στοχευμένες δράσεις και προγράμματα για τα θέματα αυτά, αξιοποιώντας ειδικό ταμείο που θα μπορούν να διαχειρίζονται για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον θα ενισχυθεί και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Ευημερίας των Ζώων, που επίσης σήμερα είναι θεσμοθετημένη στον υφιστάμενο νόμο, ως προς τη σύνθεσή της αλλά και τις εξουσίες της.


ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ