Τα σχέδια τελειώνουν, όπως και τα χρήματα



Ο κορωνοϊός έχει αδειάσει τα δημόσια ταμεία και η επερχόμενη λήξη των σχεδίων στήριξης χιλιάδων εργαζομένων και επιχειρήσεων που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από την υγειονομική κρίση, προκαλεί προβληματισμό σε πολιτικό επίπεδο.

Μέχρι τώρα το κράτος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη διαθέτοντας €1,2 δισ. για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κρατική στήριξη, τουλάχιστον όχι για όλους.

Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί αρχικά ότι τους θερινούς μήνες θα υποχωρούσε η υγειονομική κρίση διαψεύστηκαν. Με βάση αυτό το σενάριο είχαν καλλιεργηθεί ελπίδες ότι τα ξενοδοχεία για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα είχαν σε κάποιο βαθμό ικανοποιητική πληρότητα. Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής και ποιο είναι το σχέδιο Β που θα ακολουθήσει.

Κατά καιρούς έχουν εκφρασθεί διάφορες ανησυχίες για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η ανεργία μετά τον Οκτώβριο και την ολοκλήρωση των σχεδίων που εφαρμόζει το υπουργείο για στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. 

Οι όποιες αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι θα πρέπει να ληφθούν μετά τη συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου όπου θα γίνει η ανασκόπηση της κατάστασης. 

Στα θετικά δεδομένα είναι ότι η κατανάλωση τα πηγαίνει καλά και στα αρνητικά ότι οι δημοσιονομικές αντοχές του κράτους έχουν εξαντληθεί και δεν επιτρέπουν άλλη στήριξη. 

Τα μηνύματα που βγαίνουν από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι το ταμείο πιέζεται κι αν συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης σε ευρεία κλίμακα, θα χρεοκοπήσει η χώρα. Ακόμη δεν έχει οριστεί συνάντηση των δυο αρμοδίων υπουργών. 

Ο υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που μπορεί να δώσει τα χρήματα και η υπουργός Εργασίας να τα διαθέσει καθορίζοντας την πολιτική. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, έλλειμμα που ξεπερνά τα €800 εκατ. παρουσιάζουν τα δημοσιονομικά του κράτους ανατρέποντας τη δημοσιονομική εικόνα που υπήρχε προ Μαρτίου και προ κορωνοϊού. Η δημοσιονομική επιδείνωση έρχεται σε μια περίοδο που λήγει η ισχύς τριών σχεδίων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και ένα σχέδιο για τους ανέργους.

Συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου τερματίζεται το ειδικό σχέδιο οικονομικών δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία. Αυτό το σχέδιο καλύπτει μέρος του μισθού εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο και έχουν απώλειες πέραν του 35% του τζίρου τους, μέχρι τις 31 Αυγούστου. 

Ειδικό σχέδιο για επιχειρήσεις ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Αυτό το σχέδιο καλύπτει χιλιάδες επιχειρήσεις σε δεκάδες κλάδους της οικονομίας, φτάνει να έχουν χάσει τουλάχιστον το 35% του κύκλου εργασιών τους. Καλύπτει μέρος του μισθού εργαζομένων.

Ειδικό σχέδιο πλήρους αναστολής εργασιών επιχειρήσεων, που καλύπτει όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πλήρη αναστολή εργασιών βάσει διαταγμάτων και κυβερνητικών αποφάσεων. Και πάλι, η κάλυψη είναι μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ειδικό σχέδιο στήριξης ανέργων, πέραν της κανονικής κάλυψης των έξι μηνών που προσφέρεται σε όσους έληξε η κανονική κάλυψη μέχρι τον Ιούνιο 2020. 

Το  πέμπτο σχέδιο που αφορά τα ξενοδοχεία και τους υπαλλήλους, έχει ισχύ μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι υπάλληλοι των οποίων οι ξενοδοχειακές μονάδες θα αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω χειμερινής περιόδου, θα ενταχθούν στο ήδη υφιστάμενο σχέδιο ανεργίας που τους καλύπτει διαχρονικά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Ρεπορτάζ: Θεανώ ΘειοπούλουΦιλελεύθερος