Τα απαχθέντα παιδιά της Κύπρου



Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού θα οδηγηθεί σήμερα ο 30χρονος στον οποίο η μητέρα από την Παλαιστίνη είχε εμπιστευτεί τα τρία ανήλικα παιδιά της ηλικίας 12, 6 και 4 ετών, αλλά όπως φάνηκε στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών ήταν ο άνθρωπος που τα παρέδωσε στον απαγωγέα πατέρα τους. Ο 30χρονος, ο οποίος είναι συγγενικό πρόσωπο τόσο του δράστη όσο και της μητέρας και είχε υπό την επίβλεψή του τα παιδιά, έδωσε ψευδή μαρτυρία στους ανακριτές της υπόθεσης αποπροσανατολίζοντας τις έρευνες, ισχυριζόμενος ότι τα πήρε για να παίξουν στον μόλο, από όπου τα άρπαξε ο πατέρας τους.

Ανατροπή ερευνών

Όπως φάνηκε, ωστόσο, επρόκειτο για συνεργό του δράστη, ο οποίος ουδέποτε πήρε τα παιδιά στον μόλο, αλλά τα μετέφερε στον χώρο στάθμευσης του Jumbo στα Πολεμίδια, από όπου τα παρέλαβε ο πατέρας τους και τα μετέφερε από μη ελεγχόμενο σημείο στα κατεχόμενα.

Ως γνωστόν, τα παιδιά εντοπίστηκαν μετά από την άμεση αστυνομική κινητοποίηση το απόγευμα της Τετάρτης και παραδόθηκαν στις κυπριακές αρχές μέσω της Δικοινοτικής Ομάδας Επαφής. Τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και προληπτικά μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού από λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας για ιατρικές εξετάσεις.

Υπό κράτηση ο πατέρας

Στο μεταξύ υπό κράτηση για 8 μέρες για την απαγωγή των τριών παιδιών από την εν διαστάσει σύζυγό του έθεσε χθες το δικαστήριο Λεμεσού τον 42χρονο Ιορδανό, ο οποίος συνελήφθη στο Λήδρα Πάλας, όπου παραδόθηκε μέσω της Δικοινοτικής Ομάδας.

Εκτιμάται πως ο 42χρονος θα επιχειρούσε να μεταφέρει τα παιδιά στην Ιορδανία. Εξάλλου, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 42χρονος προέβη σε μια τέτοια ενέργεια, αφού είχε αρπάξει και στο παρελθόν τα παιδιά από τη μητέρα τους, απειλώντας την ότι θα τα μεταφέρει στην Ιορδανία για να μεγαλώσουν εκεί. Η Αστυνομία αναζητεί επίσης ένα πρόσωπο από τη Συρία, ο οποίος φαίνεται να ήταν αυτός που βοήθησε τον 42χρονο να μεταβεί στα κατεχόμενα.

Ομοιότητες με άλλη απαγωγή

Η προχθεσινή υπόθεση έχει πολλές ομοιότητες με την υπόθεση απαγωγής δύο ανήλικών παιδιών από τον Σύρο πατέρα τους, μόνο που αυτή δεν είχε αίσια κατάληξη. Και σε εκείνη την περίπτωση απαγωγέας ήταν ο πατέρας, ο 31χρονος Αbdoul Rahman Αl Jasem από τη Συρία, ο οποίος κατόρθωσε να εγκαταλείψει την Κύπρο μέσω κατεχομένων, αφήνοντας πίσω την 36χρονη Κύπρια μητέρα, η οποία εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια βιώνει ένα ατέλειωτο μαρτύριο.

Τα δυο παιδιά ηλικίας μόλις 5 και 6 ετών απήχθησαν στις 25 Ιουνίου 2015 από το σπίτι τους στον συνοικισμό Κολοσσίου και μεταφέρθηκαν μέσω κατεχομένων στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμό Συρία. Μάλιστα σε επικοινωνία που ο πατέρας είχε μαζί της φέρεται να της ζήτησε λύτρα για να επιστρέψει τα παιδιά, στέλνοντάς της φωτογραφίες με τον 6χρονο να ποζάρει με όπλο και την 5χρονη κόρη της κοντοκουρεμένη σαν αγοράκι.

Στη λίστα της Ιντερπόλ

Σύμφωνα με τη μητέρα, ο 6χρονος Γεράσιμος και η 5χρονη Ολυμπία ζουν σε άθλιες συνθήκες, αναφέροντας με σπαραγμό: «Θέλω τα μωρά μου πίσω και θα κάνω τα πάντα για να τα ξανασφίξω στην αγκαλιά μου».

Τα δύο παιδιά περιλαμβάνονται στη λίστα της Ιντερπόλ, στην κατηγορία με κίτρινη σήμανση. Μιλώντας στον «Π» ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού Γιάννης Σωτηριάδης ανέφερε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν νεότερα για την τύχη των παιδιών, ενώ ο 31χρονος πατέρας μετά από ενέργειες της κυπριακής Αστυνομίας καταζητείται με ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, ακολουθώντας τη Λευκωσία, και η Λεμεσός διαμαρτύρεται για τους χειρισμούς της Αστυνομίας στις υποθέσεις εξαφανισμένων γυναικών καθώς και παιδιών, διοργανώνοντας την ερχόμενη Κυριακή πορεία μνήμης για τα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου της Κύπρου. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι με συγκέντρωση μπροστά από το αθλητικό πάρκο του ΓΣΟ, ενώ θα ακολουθήσει πορεία κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου μέχρι το κέντρο της Λεμεσού, με σύνθημα: «Σπάσε τη σιωπή. Αν θέλουμε να ονομαζόμαστε άνθρωποι».

Η εκδήλωση θα έχει και αντιρατσιστικό χαρακτήρα, καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μεταναστριών στην Κύπρο.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από συλλογικότητες με σκοπό τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και κάθε είδους ρατσισμό και υποδούλωση.


ΠΗΓΗ:POLITIS.COM.CY