Συζητούν ξανά νομοθεσία για Κέντρα Αναψυχής


Άρχισαν τέλος Φεβρουαρίου οι διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων των Κέντρων Αναψυχής, με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή στην εκπόνηση νέου Νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Κέντρων Αναψυχής Νόμος του 2021».


Μπορεί ο χώρος να είναι αδιαμφισβήτητα αυτός που πλήγηκε περισσότερο από τα μέτρα που λήφθηκαν για αναχαίτιση της πανδημίας, οι φορείς ωστόσο θεωρούν ως επιτακτική ανάγκη για  αναδιάρθρωση και τη δημιουργία νέου νομοσχεδίου.

Οι συζητήσεις στέκονται περισσότερο γύρω από τη διαφοροποίηση της προσωρινής άδειας λειτουργίας Κέντρων Αναψυχής αλλά και τα ωράρια λειτουργίας. Αυτό που αναμένεται είναι τις επόμενες ημέρες οι επτά Σύνδεσμοι που παρευρέθηκαν διαδικτυακά στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου να καταθέσουν ενώπιον του Υφυπουργείου Τουρισμού και στη συνέχεια να βρεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, να προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία και στη Βουλή για τροποποίηση.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα SigmaLive, ο ΓΓ του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, ανέφερε πως είναι ένας νόμος που θα επιχειρήσουμε να αλλάξουμε προς όφελος όλων. «Δεν είναι η μόνη νομοθεσία που βρέθηκε μπροστά μας. Υπήρξαν και άλλα νομοσχέδια τα οποία είχαν μπει σε καλό δρόμο. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές που πρέπει να δούμε σοβαρά», είπε.

Ο κος Λεβέντης είπε πως αναμένεται να ζητήσουν παράταση για την επίδοση προτάσεων όσων αφορά το νομοσχέδιο ώστε να το δουν σε βάθος.

Πολλά είναι τα νομικά σημεία στα οποία αναφέρεται το σημαντικό νομοσχέδιο. 

Πιο κάτω η ιστοσελίδα sigma live, παραθέτει κάποια σημαντικά σημεία τα οποία απασχολούν τους επηρεαζόμενους. Όπως σημειώνει το Υφυπουργείο οι αναφορές είναι ενδεικτικές.

Ώρες λειτουργίας Κέντρων

Σύμφωνα με την υπό συζήτηση νομοθεσία από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου καθορίζονται οι ακόλουθες ώρες λειτουργίας των Κέντρων αναψυχής:

Α) Απλής εξυπηρέτησης, με ή χωρίς  μουσική, από Δευτέρα μέχρι Κυριακή από τις 6:00 το πρωί κάθε ημέρας μέχρι τη 01:30 το πρωί της αμέσως επόμενης ημέρας

Β)Πλήρους Εξυπηρέτησης, με ή χωρίς μουσική, από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή μπορούν να παραμείνουν ανοικτά από τις 06:00 το πρωί κάθε ημέρας μέχρι τη 02:30 το πρωί της αμέσως επόμενης ημέρας

Γ) Νυκτερινά Κέντρα Διασκέδασης, με η χωρίς μουσική, από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή μπορούν να παραμείνουν ανοικτά από τις 22:00 το βράδυ κάθε ημέρα μέχρι τις 05:30 το πρωί της αμέσως της επόμενης ημέρας

Δ) Κέντρο αναψυχής το οποίο επιθυμεί να λειτουργεί ως πολλαπλής χρήσεως (multi-purpose) θα πρέπει να εξασφαλίζει ξεχωριστή άδεια λειτουργίας για κάθε κατηγορία η οποία συνοδεύεται με την αντίστοιχη άδεια οικοδομής

Προσωρινή άδεια λειτουργίας

Τα κέντρα αναψυχής δύνανται να λαμβάνουν προσωρινή άδεια λειτουργίας

*Η προσωρινή άδεια λειτουργίας εκδίδεται κατόπιν υποβολής της αίτησης του επιχειρηματία ή αντιπροσώπου του στο Υφυπουργείο, με τον καθορισμένο στοΈκτο Παράρτημα Τύπο, με την καταβολή του καθορισμένου τέλους και την προσκόμιση των ακόλουθων πιστοποιητικών και εγγράφων:

-άδεια οικοδομής

-αντίγραφο της εν ισχύ έκθεσης από το αρμόδιο προϊστάμενο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, το οποίο πιστοποιεί ότι λήφθηκε επαρκής πρόνοια εντός των καταστημάτων για:

*την παρεμπόδιση πυρκαγιάς

*την κατάσβεσης πυρκαγιάς

*την ασφαλή διαφυγή σε περίπτωσης πυρκαγιάς

-Αντίγραφο υγειονομικού πιστοποιητικού από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες 

-Αντίγραφο Πιστοποιητικού από Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών

-Σε κέντρα που υπάρχει ανελκυστήρας αντίγραφο σε ισχύ Έκθεσης Ελέγχου Ανελκυστήρα

*στη περίπτωση πλωτού κέντρου αναψυχής, την άδεια χρήσης θαλάσσιου χώρου μαζί με το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο και την έκθεση εμπειρογνώμονα που πιστοποιηεί την ασφάλεια και την καταλληλόλητα

*η άδεια εξετάζεται και εκδίδεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ισχύει για τρία χρόνια {…}

*Η άδεια λειτουργίας ισχύει για τρία χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης και ανανεώνεται για εκάστοτε περίοδο 3 ετών

Σημειώνεται πως το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν θέλησε επί του παρόντος να τοποθετηθεί μέχρι και την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

Πηγή: sigmalive