Στους 12 οι άμεσοι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών στην Κύπρο- Άλλοι 21 έμμεσοι


Υπό τις έντονες διατυπώσεις ανησυχίας από Βουλευτές για την κατάσταση που δημιουργείται με τις εξαρτήσεις στην Κύπρο, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας εξέτασε τον Προϋπολογισμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για το 2020, με τον Πρόεδρο της Αρχής να δηλώνει ότι διεξάγεται έρευνα για την εξάρτηση από το διαδίκτυο.

 

Ο Πρόεδρος της Αρχής Χρύσανθος Γεωργίου απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών είπε στην Επιτροπή ότι κατά το 2018 καταγράφηκαν στην Κύπρο 12 άμεσοι θάνατοι χρηστών ναρκωτικών και άλλοι 21 έμμεσοι.

Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Υγείας ότι η Αρχή επεξεργάζεται νομοθεσία για την απαγόρευση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στον χώρο και το χρόνο εργασίας. Εξήγησε πως δεν είναι δυνατόν να οδηγείται βυτιοφόρο βενζίνης από χρήστη, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι κάποιες εταιρείες θέτουν όρους ώστε να αποφεύγονται τέτοιοι κίνδυνοι.
Η προωθούμενη νομοθεσία, είπε, τυγχάνει ενδελεχούς επεξεργασίας, καθώς πρέπει να διαφυλαχθεί η λεπτή γραμμή προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και του δημοσίου συμφέροντος.

Ερωτηθείς από Βουλευτή για τη χρήση ναρκωτικών στο στρατό, ο κ. Γεωργίου είπε πως με βάση το μνημόνιο συνεργασίας της Αρχής με το Υπουργείο Αμυνας και την Εθνική Φρουρά τα στοιχεία που αφορούν την Εθνική Φρουρά είναι και πρέπει να τηρούνται απόρρητα.

Πρόσθεσε ότι αφού και ο στρατός, είναι κομμάτι της κοινωνίας αντανακλά το πρόβλημα που εντοπίζεται στην κοινωνία.

Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα πως μέσα από τα μέτρα που εφαρμόζει η Εθνική Φρουρά είναι οι τυχαίοι ουρολογικοί έλεγχοι ώστε να περιοριστεί μέχρι και αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρήστες να τοποθετούνται στις ειδικές δυνάμεις ή να καθίστανται αξιωματικοί του στρατού.

Ενημέρωσε περαιτέρω την Επιτροπή ότι σε επερχόμενες συναντήσεις με το Υπουργείο Αμυνας θα συζητηθεί η ενίσχυση του μνημονίου της Αρχής με την Εθνική Φρουρά. Πρόσθεσε πως αυτό επιβάλλεται καθώς πολλοί φαντάροι αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά και στην πρόληψη και αντιμετώπισης της εξάρτησης από το διαδίκτυο, με τον Πρόεδρο της Αρχής να δηλώνει ότι εξετάζονται δράσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς έγιναν διαπιστώσεις ότι είναι υπαρκτό. Συμπλήρωσε ότι ετοιμάζεται έρευνα για το πρόβλημα σε συνεργασίας της Αρχής με ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου σε δήλωση μετά τη συνεδρία, αφού συνεχάρη την Αρχή για το έργο που επιτελεί, πρόσθεσε πως υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ώστε να αντιμετωπιστεί η οριζόντια έξαρση της χρήσης ναρκωτικών και του αλκοολισμού.

Η κ. Ορφανίδου συνεχίζοντας είπε πως λέχθηκε ότι η Κύπρος είναι η πέμπτη χώρα σε προσβασιμότητα ανηλίκων στο αλκοόλ και αυτό λόγω του γεγονότος ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία και ως εκ τούτου η Βουλή, κόμματα και εκτελεστική εξουσία πρέπει να εξετάσουν τρόπους ώστε να εφαρμοστούν οι νόμοι.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι προβληματίζει ιδιαίτερα η έξαρση της χρήσης ναρκωτικών από ανήλικους καθώς μπήκαν και στα σχολεία, με τις οικογένειες των χρηστών να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συνεπάγεται η χρήση από μέλος τους.

Ανέφερε περαιτέρω ότι πολλές οικογένειες χρηστών βρίσκονται αντιμέτωπες με ενδοοικογενειακή βία.

Ο Προϋπολογισμός της Αρχής για το 2020 προβλέπει έσοδα 2.240.000 ευρώ και δαπάνες 2.730.000 ευρώ. Στο σχετικό σημείωμα που συνοδεύει τον Προϋπολογισμό αναφέρεται ότι το έλλειμμα των 563.000 ευρώ από τη μη πλήρη υλοποίηση του Προϋπολογισμού της Αρχής και από εξοικονομήσεις στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Τα έσοδα της Αρχής προέρχονται από κρατική χορηγία 2.140.000 ευρώ και 100.000 από άλλες πηγές.

Πηγή: ΚΥΠΕ