Στοχευμένοι πλέον οι έλεγχοι της Αστυνομίας για τα μέτρα


Πιο στοχευμένοι θα γίνονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας σε σχέση με τα διατάγματα λοιμοκάθαρσης ώστε να έχουν αποτέλεσμα εκεί και όπου υπάρχει πρόβλημα.

Αστυνομία και υπουργείο Υγείας συσκέφθηκαν προχθές και όπως δήλωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος του Σώματος Χρίστος Ανδρέου, ζητήθηκε όπως το υπουργείο ενημερώνει ακόμη και κάθε ημέρα για τον επιδημιολογικό κίνδυνο που υπάρχει, ώστε να επικεντρώνονται εκεί οι έλεγχοι. Όπως είναι τώρα τα πράγματα, οι αστυνομικοί προέβαιναν σε γενικούς ελέγχους και κυρίως σε χώρους εστίασης, υπεραγορές και φούρνους καθώς και σε εμπορικά κέντρα, για να διαπιστωθεί κατά πόσον οι πολίτες φέρουν τις μάσκες τους. Ωστόσο, η τακτική αυτή κρίθηκε ότι δεν ήταν αποδοτική και υπήρξαν και αντιδράσεις από ιδιοκτήτες υποστατικών επειδή υποστήριζαν ότι στοχοποιούνταν. Οι καταγγελίες το τελευταίο διάστημα ήταν ελάχιστες αφού ο πληθυσμός συμμορφώνεται και φέρει τη μάσκα του, ωστόσο οι εστίες μόλυνσης πληθαίνουν επικίνδυνα με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Γι’ αυτό ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Δημήτρης Δημητρίου στη συνάντηση με λειτουργούς του υπουργείου Υγείας, έθεσε το θέμα ενημέρωσης της Αστυνομίας για την επιδημιολογική κατάσταση με συστάσεις για το πού να επικεντρώνει τους ελέγχους της. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, συμφωνήθηκε όπως σχεδόν καθημερινά ή αν δεν υπάρχει ανάγκη, κάθε βδομάδα, να γίνεται ενημέρωση για το που εντοπίζονται εστίες λοιμώξεως ώστε η Αστυνομία να εντατικοποιεί και τους ελέγχους της εκεί που είναι το πρόβλημα. Για παράδειγμα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, αν υπάρχουν κρούσματα σε υπεραγορές τότε θα μπορούσε η Αστυνομία να εντείνει τις προσπάθειές της σ’ αυτόν τον τομέα δίνοντας έμφαση στους πολίτες ή το προσωπικό που παραβιάζει τα μέτρα εκδίδοντας εξώδικες καταγγελίες. 

Ο κ. Αντρέου επεσήμανε ότι για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων υπάρχουν και λειτουργοί άλλων υπηρεσιών που μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους πολιτών και τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης όλων ώστε να μην χειροτερέψει η κατάσταση.