Στο τραπέζι ακόμα πιο αυστηρά μέτρα από εκείνα του Μαρτίου


Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και όλα τα σενάρια πιθανά και περιλαμβάνουν πλέον τρεις διαφορετικές εκδοχές γενικής καραντίνας, αφού το βράδυ χθες, προστέθηκε στη λίστα και η εκδοχή ενός lockdown ακόμα πιο αυστηρού από εκείνο που είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Μάρτιο.

Οι πληροφορίες βεβαίως από το Προεδρικό ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της  ημέρας συγκεχυμένες, γεγονός που αποδεικνύει την πολύ δύσκολη θέση στην οποία πέραν πάσης αμφιβολίας βρίσκεται η Κυβέρνηση, καθώς πρέπει να «μετρήσει» από τη μια τις αντοχές της οικονομίας του τόπου και από την άλλη τις αντοχές του συστήματος Υγείας και την υγεία των Κυπρίων πολιτών.

Μέχρι και αργά το απόγευμα, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν στα Μέσα Ενημέρωσης ότι η οικονομία δεν επιτρέπει γενικό απαγορευτικό, το οποίο θα προϋποθέτει ταυτόχρονη εφαρμογή μακροχρόνιων σχεδίων στήριξης της οικονομίας.

Μάλιστα, στην εξίσωση πρόσθεταν και την οικονομική αβεβαιότητα, που προκαλεί η μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού από τη Βουλή με τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας για αδυναμία καταβολής των επιδομάτων που προνοούνται στα υφιστάμενα σχέδια εξαιτίας της εκκρεμότητας, στην οποία βρίσκεται ο προϋπολογισμός του κράτους να ενισχύουν το ενδεχόμενο για ένα πιο «χαλαρό» lockdown.  

Τη συγκεκριμένη στιγμή βεβαίως, σε εκκρεμότητα βρισκόταν ακόμα η προγραμματισμένη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Εργασία και Παιδείας, που ήταν ορισμένη για τις 6:30 το απόγευμα και έτσι, αν και όλες οι πληροφορίες έκαναν λόγο για μια πιο «χαλαρή» εκδοχή, στο τραπέζι εξακολουθούσε να βρίσκεται και το lockdown που ζήσαμε την Άνοιξη με μοναδική διαφορά τους «ανοικτούς αιθέρες», τη συνέχιση δηλαδή των πτήσεων και τη λειτουργία των αεροδρομίων. Τα δύο αυτά σενάρια εξάλλου, είχαν κατατεθεί το πρωί και από τους επιστήμονες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Τα δεδομένα άλλαξαν μετά τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τους τέσσερις Υπουργούς, όταν οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν πλέον ένα γενικό απαγορευτικό, ακόμα πιο αυστηρό από εκείνο του Μαρτίου, το οποίο θα επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς, θα επαναφέρει την χρήση του 8998 και των 2 sms ανά άτομο στις μετακινήσεις, θα εφαρμοστεί από το πρωί της Κυριακής και θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Το σενάριο αυτό, πρέπει να αναφερθεί, δεν φαίνεται να είναι άσχετο με τον ισχυρισμό κάποιων στελεχών της Κυβέρνησης, ότι σε περίπτωση που η διάρκεια των νέων μέτρων δεν θα είναι μεγάλη, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργήσει η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας στον τόπο.

Από την άλλη, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία ακόμα και χθες, μετά τη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επικαλούμενα το παράδειγμα άλλων χωρώνυποστήριζαν ότι οι δύο ή τρεις εβδομάδες αυστηρού περιορισμού, δεν είναι αρκετές για να βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι θα βοηθήσουν κάπως στην αποσυμφόρηση του συστήματος Υγείας.

 Με αυτά τα δεδομένα, όλα είναι πιθανά και σίγουρα η Κύπρος από την Κυριακή επιστρέφει σε καραντίνα, όποιο σενάριο και να υιοθετηθεί τελικά το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίαση του το πρωί της Πέμπτης.

Οι επιστήμονες πάντως φεύγοντας χθες το πρωί από το Προεδρικό είχαν λάβει εντολή να ετοιμάσουν, στην βάση των όσων είχαν συζητηθεί, μια τελική ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα προβλέπει εκτός από τα μέτρα που πρέπει, κατά την άποψή τους να ληφθούν, και τον τρόπο με τον οποίο θα ακολουθήσει στη συνέχεια η κλιμακωτή άρση των όποιων περιορισμών τελικά εφαρμοστούν.

Τα δύο σενάρια που κατέθεσαν οι επιστήμονες

Το πρώτο σενάριο, προνοεί ένα χαλαρό lockdown, με αυστηροποίηση των μέτρων που βρίσκονται τώρα σε ισχύ. Δηλαδή περιλαμβάνει τον περιορισμό των συναθροίσεων στα σπίτια, την τηλεργασία στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την αναστολή της λειτουργίας γυμναστηρίων, σχολών χορού, φροντιστηρίων, εμπορικών κέντρων κλπ στα οποία προστίθενται, κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής.

Η πρόταση περιλαμβάνει, κλείσιμο των σχολείων για τουλάχιστον μία ακόμη βδομάδα, επιστροφή των μαθητών της δημοτικής εκπαίδευσης στις 18 Ιανουαρίου και συνέχιση της τηλε-εκπαίδευσης για τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης για δύο ακόμα εβδομάδες. Μία από τις προτάσεις είναι να επανέλθει και το σύστημα των τριών sms, ανά πολίτη για τις διακινήσεις.

Το δεύτερο σενάριο, αφορά την περίπτωση ενός σκληρού ολικού lockdown, με μοναδική διαφορά από τον Μάρτιο να αποτελεί η διατήρηση των ανοικτών αιθέρων, με περιορισμούς ωστόσο σε όσους φτάνουν στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη πρόταση προνοεί εφαρμογή για δύο εβδομάδες και σταδιακή και κλιμακωτή άρση των περιορισμών.

.

Ρεπορτάζ: Μαριλένα Παναγή / Φιλελεύθερος