Στο τελικό στάδιο οι διαβουλεύσεις για τη μεταρρύθμιση: Στον ΠτΔ οι κοινότητες, στον υπουργό οι δήμοι


Στο τελικό στάδιο διαβούλευσης με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση, με στόχο το επόμενο δεκαήμερο να «κλειδώσουν» τα Περί Δήμων και Περί Κοινοτήτων νομοσχέδια, να κατατεθούν στο Υπουργικό και ταχύτατα να προωθηθούν στη Βουλή. Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών ανησυχεί για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη φάση του νομοτεχνικού ελέγχου και της επαναξιολόγησης των δύο βασικών νομοσχεδίων από τους δήμους και τις κοινότητες και έστειλε το μήνυμα στους άμεσα ενδιαφερομένους ότι την ερχόμενη εβδομάδα η διαβούλευση πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί.

Στο Προεδρικό
Ο «Πολίτης» πληροφορείται ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, υπηρεσιακών και της ηγεσίας της Ένωσης Κοινοτήτων. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι οι ενστάσεις που εξακολουθεί να έχει η Ένωση Κοινοτήτων για την πρόταση της κυβέρνησης να συνενωθούν με δήμους πενήντα κοινότητες, αντί των 15-20 που προγραμμάτιζε αρχικά η κυβέρνηση.

Η Ένωση Κοινοτήτων θα καταβάλει την ύστατη προσπάθεια να πείσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι με τους νέους δήμους είναι αρκετό να συνενωθεί μικρός αριθμός κοινοτήτων, των οποίων η γεωγραφική θέση είναι κρίσιμης σημασίας για την υλοποίηση των σχεδιασμών του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς παρεμβάλλονται μεταξύ δήμων που προορίζονται να συνενωθούν. Θα υποστηρίξει επίσης ότι πρέπει να προχωρήσει ως είχε η αρχική συμφωνία της με το Υπουργείο Εσωτερικών για σύσταση 37 συμπλεγμάτων υπηρεσιών κοινοτήτων, αποτελούμενων από περίπου 350 κοινότητες. Εκείνος ο σχεδιασμός ανατρέπεται σε σημαντικό βαθμό από την κυβερνητική πρόταση για συνένωση 50 κοινοτήτων με δήμους. Η Ένωση Κοινοτήτων θα επαναλάβει σήμερα ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη το αίτημά της για πραγματοποίηση το ταχύτερο δυνατόν μελέτης από τεχνοκράτες για σύσταση αγροτικών δήμων, μέσω μετεξέλιξης των συμπλεγμάτων υπηρεσιών κοινοτήτων που θα θεσπιστούν με το νομοσχέδιο για τροποποίηση του Περί Κοινοτήτων νόμου.

Σε πρόσφατες επαφές που είχε η Ένωση Κοινοτήτων με τον υπουργό Εσωτερικών ζήτησε κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση θα υπάρξει ενίσχυση της οικονομικής στήριξης των κοινοτήτων, όπως ακριβώς δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να αυξήσει την οικονομική συνεισφορά της στους δήμους. Θεωρείται βέβαιο ότι το συγκεκριμένο αίτημα θα τεθεί και σήμερα στον Πρόεδρο.

Τα συμπλέγματα
Οι πιθανότητες να ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση το βασικό αίτημα των κοινοτήτων για τροποποίηση της κυβερνητικής πρότασης για συνένωση 50 κοινοτήτων με δήμους είναι αρκετά περιορισμένες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταθέσει στη Βουλή την πρόταση για τις συνενώσεις ως είχε ετοιμαστεί από τον τέως υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη και τους συνεργάτες του, παρά τις ενστάσεις από αρκετές επηρεαζόμενες κοινότητες αλλά και κάποιους δήμους. Από την άλλη, ο Νίκος Νουρής ενημέρωσε ήδη την Ένωση Κοινοτήτων ότι συμφωνεί και είναι έτοιμος για να προωθηθεί τάχιστα η πραγματοποίηση μελέτης για τη σύσταση αγροτικών δήμων, ως μετεξέλιξη συμπλεγμάτων υπηρεσιών ή συνένωσης συμπλεγμάτων, ώστε να διαμορφωθεί ικανή μάζα πληθυσμού. Όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα να παγώσει ή να αναβληθεί η μεταρρύθμιση μέχρι να πραγματοποιηθεί η μελέτη για τους αγροτικούς δήμους. Πληροφορούμαστε επίσης ότι ο υπουργός, σε πρόσφατη συνάντησή του με την Ένωση Δήμων, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει αναβαθμισμένη οικονομική συνδρομή της κυβέρνησης στις κοινότητες.

Ωστόσο, θα πρέπει εντός της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης να τροποποιηθεί, ει δυνατόν, σε συνεννόηση με την Ένωση Κοινοτήτων, το παράρτημα του νομοσχεδίου για τροποποίηση του Περί Κοινοτήτων νόμου, το οποίο προβλέπει τη σύσταση 37 συμπλεγμάτων υπηρεσιών κοινοτήτων από περίπου 350 κοινότητες. Νοουμένου ότι από την ετοιμασία του παραρτήματος μέχρι σήμερα μεσολάβησε η απόφαση για τις συνενώσεις 50 κοινοτήτων με δήμους, απαιτείται αφαίρεση αυτών των κοινοτήτων από τα συμπλέγματα και ίσως χρειαστεί η σύσταση λιγότερων συμπλεγμάτων. Οι πληροφορίες μας πάντως αναφέρουν ότι είναι δυνατή η διατήρηση των 37 συμπλεγμάτων, αλλά με διαφορετική σύνθεση.

Τελικό ραντεβού στις 3 Μαρτίου
Ο υπουργός Εσωτερικών και η Ένωση Δήμων διευθέτησαν συνάντηση για την Τρίτη 3 Μαρτίου προκειμένου να συζητήσουν τις αλλαγές και διορθώσεις που ζητά η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων επί του νομοσχεδίου για τον νέο περί Δήμων Νόμο, όπως αυτό τροποποιήθηκε κατά τον νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία. Το μήνυμα που πληροφορούμαστε ότι εστάλη από το Υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους είναι ότι η συνάντηση της 3ης Μαρτίου πρέπει να είναι η τελευταία στο πλαίσιο της μακράς διαβούλευσης των δύο πλευρών, καθώς ο χρόνος πιέζει και η κυβέρνηση θέλει να στείλει τα δύο εκκρεμούντα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση στη Βουλή έως τα μέσα Μαρτίου το αργότερο, ώστε η συζήτησή τους στη Βουλή να μην συμπέσει με την εντατικοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2021.

Συνεπώς, κατά τη συνάντηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα και να συμφωνηθούν οι τελευταίες προσθαφαιρέσεις στο κείμενο.

Οι εκτιμήσεις ως προς τις αλλαγές που διεκδικούν οι δήμοι επί του αναθεωρημένου νομοσχεδίου είναι συγκεχυμένες. Από το Υπουργείο Εσωτερικών μάς είπαν ότι οι τροποποιήσεις που ζητά η Ένωση Δήμων μετά τον νομοτεχνικό έλεγχο είναι περιορισμένες και επουσιώδεις και έχουν νομοτεχνικό χαρακτήρα. Εκφράζεται δε βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα κατά την τελική συζήτηση τη μεθεπόμενη Τρίτη.

Πληροφορίες μας όμως από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρουν ότι μετά την αξιολόγηση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου από τον νομικό σύμβουλο της Ένωσης Δήμων, έχουν εντοπιστεί πολλά σημεία που χρήζουν διαφοροποίησης. Υπάρχουν, μας ελέχθη, αρκετά νομοτεχνικά λάθη στο νομοσχέδιο, υπάρχουν και κάποια άρθρα που χρειάζονται προσθαφαιρέσεις που εύκολα μπορούν να συμφωνηθούν, αλλά οι πηγές μας επέμειναν ότι υπάρχουν και σημεία τα οποία η Εκτελεστική Επιτροπή έκρινε την περασμένη Τρίτη σημαντικά και θα επιμείνει στην τροποποίησή τους. Για παράδειγμα, μας αναφέρθηκε το νέο άρθρο 109, για τις ποινικές και άλλες ευθύνες αιρετών αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη λειτουργία Πειθαρχικής Επιτροπής, το οποίο η Εκτελεστική Επιτροπή θέλει να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο. Ζητούνται επίσης διασφαλίσεις ότι η χρηματοδότηση των δήμων δεν θα επηρεαστεί αν μελλοντικά η κυβέρνηση τροποποιήσει/μειώσει τα τέλη αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, εκφράζεται ανησυχία για το εύρος των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας, ζητείται ταχύτερη εκχώρηση σε κάποιους δήμους της εξουσίας να εκδίδουν πολεοδομικές άδειες, υπάρχουν ενστάσεις για τον περιορισμό της ευχέρειας των δήμων να δημιουργούν χώρους κοινής ωφελείας σε χώρους πρασίνου χωρίς την άδεια του κράτους-ιδιοκτήτη και παρατηρήσεις για τις εξουσίες των δήμων στη διαχείριση παραλιών, όπως αναγράφονται στο νέο κείμενο.

Η Ένωση Δήμων προτίθεται να στείλει σημείωμα στον υπουργό με όλες τις παρατηρήσεις της.