Στο Δικαστήριο οι δυο γυναίκες για το ρατσιστικό βίντεο


Οι κατηγορίες που θα απαγγελθούν

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου θα οδηγηθούν σήμερα Δευτέρα (17/2) οι δύο Ελληνοκύπριες αναφορικά με το ρατσιστικό περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο στο κέντρο της Λάρνακας.

Οι δυο Ελληνοκύπριες θα κατηγορηθούν για το αδίκημα στη βάση του περί καταπολέμησης ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας νόμου, της εξύβρισης, της επίθεσης, της βίας στην οικογένεια, της άσεμνης πράξης και της απειλής.

Αναλυτικά οι ποινές για τις πιο πάνω κατηγορίες

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, «πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως είτε δημόσια είτε με δημόσια διάδοση, υποκινεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές».

Όποιος, σε δημόσιο χώρο ή σε χώρο που δεν είναι δημόσιος με τέτοιο τρόπο ή κάτω από συνθήκες ώστε να ενδέχεται να ακουστεί από οποιοδήποτε πρόσωπο που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο, εξυβρίζει άλλο με τέτοιο τρόπο που ενδέχεται να προκαλέσει σε παρευρισκόμενο πρόσωπο επίθεση, είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση ενός μήνα ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 130 ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές.

Όποιος επιτίθεται εναντίον άλλου παράνομα, είναι ένοχος πλημμελήματος, αν όμως η επίθεση δεν διαπράχτηκε κάτω από περιστάσεις για τις οποίες σύμφωνα με τον Κώδικα αυτό προνοείται βαρύτερη ποινή, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 1700 ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές.

Όποιος διενεργεί δημόσια άσεμνη πράξη, είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δύο χρόνων.

Πρόσωπο το οποίο προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας τον με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη.

Οποιοσδήποτε ασκεί βία με βάση το εδάφιο (1) διαπράττει αδίκημα δυνάμει του Νόμου αυτού, που τιμωρείται, εκτός από την περίπτωση της κοινής επίθεσης που τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκιση και στην περίπτωση που σε άλλο ή στον παρόντα Νόμο προβλέπεται αυστηρότερη ποινή, με ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι 1700 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.

Τα γεγονότα της υπόθεσης

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως αυτά παρουσιάζονται στο επίμαχο βίντεο, οι δυο Ελληνοκύπριες, φεύγοντας από χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα χτύπησαν με το όχημα τους άλλο αυτοκίνητο.

Μια άλλη κοπέλα που αντιλήφθηκε το επεισόδιο φώναξε στις Ελληνοκύπριες να σταματήσουν, ενώ άρχισε να βγάζει φωτογραφίες και βίντεο από το αυτοκίνητο.

Τότε οι δυο Ελληνοκύπριες, κατεβήκαν από το όχημα τους και άρχισαν να βρίζουν την αλλοδαπή γυναίκα.