Στο βάθος φαίνεται παράταση αναστολής των εκποιήσεων


Έληξε χθες η περίοδος αναστολής των εκποιήσεων, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου ως ένα μέτρο ελάφρυνσης των δανειοληπτών εν μέσω των προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας. Αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί επίσημα αν θα παραταθεί η περίοδος της αναστολής δόσεων μέχρι τέλος του χρόνου, αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι οι τράπεζες δεν προτίθενται να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εκποιήσεων.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Τραπεζών για να αξιολογήσουν την κατάσταση και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις. Αν και μπορεί σήμερα να μην ληφθεί τελεσίδικη απόφαση και να πάει παρακάτω, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πλειστηριασμοί δεν αναμένεται να ξεκινήσουν και όλα δείχνουν ότι η προθεσμία θα είναι μέχρι τέλος του χρόνου.

Αυτό που σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι είναι ότι οι υποθέσεις πλειστηριασμών που υπάρχουν δεν έχουν σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά είναι παλιές ιστορίες με απλήρωτα δάνεια. Περισσότερο το πάγωμα των εκποιήσεων έγινε για κοινωνικούς λόγους όπως σημειώνουν, σε μια περίοδο που ολόκληρη η οικονομία βρισκόταν όμηρος του κορωνοϊού. Οι τράπεζες για τη λήψη της απόφασης τους θα πρέπει να προσμετρήσουν και τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται για παράταση μέχρι τέλος του χρόνου.

Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, έχει αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, με την οποία καλείται το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επέκταση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων.

Ανάλογη εισήγηση είχε επαναφέρει προ ημερών το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλώντας την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων να εξετάσουν το αίτημα με την απαιτούμενη ευαισθησία.

Σημειώνεται ότι ενώπιον της Βουλής κατατέθηκαν και εκκρεμούν εδώ και μήνες, προτάσεις νόμου σχετικά με την επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων, οι οποίες προέρχονται από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους, ενώ πριν από μερικές μέρες ανακοίνωσε την κατάθεση ανάλογης πρότασης νόμου το ΕΛΑΜ.

Σε εκκρεμότητα είναι και το θέμα παράτασης αναστολής των δόσεων πέραν του 2020. Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση αλλά, αν θα γίνει, αναμένεται να είναι στοχευμένη και για κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουριστικός και ξενοδοχειακός που επηρεάζονται από τον κορωνοϊό.