Στην 1η φάση χαλάρωσης των μέτρων μπαίνει η Κύπρος - Τι αλλάζει

Στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της COVID19 μπαίνει σήμερα Δευτέρα (01/02) η Κύπρος, καθώς η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων το επέτρεψε, μετά από το lockdown τριών εβδομάδων που επιβλήθηκε στις 10 Ιανουαρίου.

 

Στην πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που ξεκινάει από σήμερα, επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής και σχολές οδηγού. 

Επίσης, από σήμερα αυξάνεται το ποσοστό των εργαζομένων από 25% σε 50%, με ελάχιστο αριθμό 5 εργαζόμενους, εάν το επιθυμεί ο εργοδότης, και χωρίς περιορισμό του μέγιστου αριθμού εργαζομένων.

 

Η επιστροφή των εργαζομένων, γίνεται αφού πρώτα έχουν υποβληθεί υποχρεωτικά σε rapid τεστ. 

 

Επίσης, οι συναθροίσεις σε οικίες απαγορεύονται, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων.

 

Η απαγόρευση μετακινήσεων εξακολουθεί να ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, ενώ δύο ανά ημέρα παραμένουν τα μηνύματα για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τα μηνύματα που αποστέλλονται στο 8998, σύμφωνα με τις αποφάσεις, προστίθεται στην Κατηγορία 5 η μετακίνηση για επίσκεψη σε οικία μέχρι δύο (2) ατόμων. 

 

Παράλληλα, στην Κατηγορία 6, αφαιρείται η μετακίνηση για σκοπούς άθλησης στα μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών.

 

Η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών απαγορεύεται τόσο για σκοπούς άθλησης όσο και για άλλους λόγους.

 

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας κλιμακώνει την στρατηγική των προληπτικών ελέγχων, ιδιαίτερα με τη χρήση των rapid test αντιγόνου.

 

Σήμερα, θα λειτουργήσουν 53 μονάδες δειγματοληψίας σε όλη την Κύπρο με διευρυμένο ωράριο, μια στρατηγική που ξεκίνησε ευθύς αμέσως με την ανακοίνωση της στρατηγικής χαλάρωσης των μέτρων.

 

Τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου το επόμενο βήμα

 

Το επόμενο και σημαντικότερο βήμα χαλάρωσης των μέτρων με οικονομικές προεκτάσεις γίνεται στις 8 Φεβρουαρίου όταν θα επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων. 

 

Επαναλειτουργούν επίσης πρακτορεία τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

 

Επιστρέφουν επίσης μαθητές στα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, καθώς επίσης και της Γ’ Τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Επαναλειτουργούν ακόμη μουσεία και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ οι επισκέψεις σε οικίες αυξάνονται σε τέσσερα άτoμα.