Στατιστικώς ακίνδυνος ο κορωνοϊός για Κύπρο


Αδικαιολόγητος φαίνεται πως είναι ο πανικός γύρω από τον νέο κορωνοϊό. Τα δε μονομερή μέτρα της κυβέρνησης Αναστασιάδη, με το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων, αποδεικνύεται ότι ελήφθησαν χωρίς στοιχειώδη μελέτη αξιολόγησης κινδύνου. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι ο ιός θα… φτάσει και στην Κύπρο αφού όπως αποδεικνύεται μέσα και από τις εμπειρίες άλλων χωρών τα μέτρα που λαμβάνονται στις πύλες εισόδου δεν είναι πάντα αποτελεσματικά αλλά ούτε και μπορούν να αναχαιτίσουν το πέρασμά του.

Ερωτήματα όπως: «Πόσα κρούσματα ενδέχεται να παρουσιαστούν στην Κύπρο; Πόσοι θάνατοι; Και πόσοι ασθενείς θα αναρρώσουν;» ίσως να μην μπορούν να απαντηθούν με απόλυτη βεβαιότητα. Διότι, ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα και ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών φορέων -των ατόμων δηλαδή που παρουσιάζουν τη λοίμωξη αλλά δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα- είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Ωστόσο, με τη βοήθεια της στατιστικής και των διαθέσιμων δεδομένων από τις χώρες που έχουν παρουσιάσει κρούσματα της νέας επιδημίας μπορούν να εξαχθούν κάποιες προβλέψεις ως προς τη νοσηρότητα, τους θανάτους ακόμη και την ανάρρωση. Η εταιρεία RetailZoom έχει προχωρήσει σε μια ενδιαφέρουσα στατιστική ανάλυση σύμφωνα με την οποία η Κύπρος με πληθυσμό 1.207.359 (συμπεριλήφθηκε και η τουρκοκυπριακή κοινότητα) ενδέχεται να παρουσιάσει:

- 19 κρούσματα κορωνοϊού

- 1 άτομο θα καταλήξει συνεπεία του ιού

- 10 θα αναρρώσουν

- Για 8 άτομα είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση της υγείας τους.


Για την εξαγωγή των πιο πάνω συμπερασμάτων η εταιρεία έλαβε υπόψη τα εξής δεδομένα: Τον συνολικό πληθυσμό των 74 χωρών με κρούσμα ή κρούσματα κορωνοϊού (5.946.654.885), τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνθηκαν (91.281), τους θανάτους (3.119) καθώς και τον αριθμό των νοσούντων που έχουν αναρρώσει πλήρως (48.246).
Όπως προκύπτει μέσα από την ανάλυση, ο κορωνοϊός επηρεάζει τις 74 χώρες σε ποσοστό 0,00153%. Οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού σε αυτές τις χώρες ανέρχονται στο 3,42%. Από το σύνολο των κρουσμάτων το 52,85% (περίπου ένας στους δύο) έχει αναρρώσει πλήρως. Για το 43,73% των ασθενών δεν μπορεί να προβλεφθεί η έκβαση της κατάστασης της υγείας τους αφού βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάρρωσης.

Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, αναμένεται να κτυπήσει 160 άτομα εκ των οποίων τα 5 θα καταλήξουν, τα 85 θα αναρρώσουν πλήρως ενώ για τα υπόλοιπα 70 η εξέλιξη της υγείας τους παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι θάνατοι από τον ιό στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενες ασθένειες (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά.). Δεδομένου αυτού, κάποια άτομα που στη βάση της ανάλυσης συγκαταλέγονται στην κατηγορία «άγνωστο», εάν έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και είναι ηλικιωμένοι ενδέχεται να μην καταφέρουν να ξεπεράσουν τη λοίμωξη και να καταλήξουν.

Συγκριτικά με τη γρίπη

Οι επιστήμονες πάντως εκτιμούν ότι η εποχική γρίπη είναι πιο απειλητική από τον νέο κορωνοϊό. Ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Οι εν λόγω επιστήμονες αντλούν καθημερινά στοιχεία από το παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που έχει δημιουργήσει μια σημαντική τράπεζα δεδομένων σχετικά με τη διαδρομή που ακολουθεί στον παγκόσμιο χάρτη ο νέος κορωνοϊός. Και παρότι ο αριθμός των θανάτων έχει πλέον ξεπεράσει αυτόν της προηγούμενης επιδημίας με τον ιό SARS, η θνησιμότητα από τον νέο κορωνοϊό δεν ξεπερνά το 2% . Το αντίστοιχο ποσοστό σε ό,τι αφορά την επιδημία από τον ιό SARS άγγιζε το 10%. Στην Κύπρο, πέρυσι, 17 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της γρίπης.



ΠΗΓΗ:ΠΟΛΙΤΗΣ