Στασιμότητα στις έρευνες για τα χρυσά διαβατήρια


Εν μέσω αβεβαιότητας κινούνται οι έρευνες της Αστυνομίας σχετικά με τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera για τα «χρυσά» διαβατήρια και την εμπλοκή πρώην μελών της Βουλής. Ένα και πλέον μήνα μετά που είδε το φως το επίμαχο βίντεο και οι έρευνες, αν και έχουν προχωρήσει, εντούτοις, δεν έχουν δείξει κάποια κατεύθυνση με τρανταχτά στοιχεία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μιχάλη Χατζηβασίλη του "Φιλελεύθερου", η Αστυνομία έχει στη λίστα της μέχρι στιγμής, πάνω από πέντε υπόπτους, ωστόσο όλα εξαρτώνται από το εξής: Κατά πόσον οι δύο δημοσιογράφοι του δικτύου από το Κατάρ, θα έρθουν στην Κύπρο να καταθέσουν τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ τους και τον τέως πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τον τέως βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη, τον δικηγόρο Αντρέα Πιττάτζη και άλλους. Μια τέτοια ενέργεια θα έδινε άλλη ώθηση στην υπόθεση και θα άνοιγε την πόρτα για νέο κύκλο ανακρίσεων. 


Διαφήμιση:

Acropolis Quality Food Paralimni: Ερχόμαστε στην πόρτα του σπιτιού σου με ένα τηλεφώνημα - 23 828 999☎️




Κατά τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι δύο δημοσιογράφοι που έδρασαν υπό κάλυψη, παρόλο που έχουν απαντήσει αρνητικά στις πρώτες κρούσεις για να έρθουν να καταθέσουν, λέγοντας ότι έχουν επιτελέσει την αποστολή τους, εντούτοις οι επαφές με το Καταρινό κανάλι συνεχίζονται και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τελική απάντηση. Επειδή το βίντεο που δημοσιεύτηκε δεν μπορεί από μόνο του ν’ αποτελέσει μαρτυρία επειδή λήφθηκε με παράνομο τρόπο, βάσει του δικαίου που ισχύει στην Κύπρο, πρέπει αυτά που ακούονται να κατατεθούν διά ζώσης από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους. Διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει μαρτυρία, οπόταν και οι ανακριτές θα στραφούν προς άλλες κατευθύνσεις.

Στο μεταξύ, στάσιμα είναι τα πράγματα και όσον αφορά στον Βρετανό κτηματομεσίτη, πρώην αστυνομικό, που επίσης εμφανίζεται στο βίντεο του Al Jazeera. Αυτός έχει παραδώσει στους ανακριτές ένα γραπτό σημείωμα κατόπιν συμβουλής από τον δικηγόρο του και παρόλο που είχε αρκετές επαφές με τους ανακριτές, μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει γραπτή κατάθεση. Γι’ αυτό και θεωρείται ως ένας από τους υπόπτους στην υπόθεση, ενώ πρόθεση των Αρχών είναι στην περίπτωση που συνεργαστεί να βγει μάρτυρας κατηγορίας.

 Ο πονοκέφαλος των Αρχών είναι τα χιλιάδες e-mails που εντοπίστηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τόσο του Βρετανού κτηματομεσίτη όσο και άλλων εμπλεκόμενων. Επειδή πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες, η ανακριτική ομάδα θα χρησιμοποιήσει ειδικό πρόγραμμα που είναι ικανό να διαχωρίζει τα σχετικά με την υπόθεση e-mails από αυτά που είναι άσχετα. Έτσι θα κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και θα γίνει καλύτερος διαχωρισμός των μηνυμάτων.

.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μιχάλης Χατζηβασίλης / Φιλελεύθερος