Στα 41 τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο


Έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο με το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει το απόγευμα της Δευτέρας 41 νέα περιστατικά της νόσου από σύνολο 2. 610 εργαστηριακών διαγνώσεων. Μετά και από αυτήν την εξέλιξη ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 2.047.

Πρόκειται για 21 περιστατικά που εντοπίστηκαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Συγκεκριμένα ένα εξ αυτών αφορά άτομο που αποτελεί επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε 10/10 και σχετίζεται με το cluster του κομμωτηρίου στην Λεμεσό. Την ίδια ώρα δύο ακόμα άτομα αποτελούν επαφές κομμώτριας.

 Ένα άτομο είναι επαφή από τον ίδιο εργασιακό χώρο με κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 10/10.

Άλλα δύο περιστατικά αφορούν επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος. 

 Πέντε άτομα είναι επαφές μιας εκ των δύο Ακτινογράφων στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. 

Τα 4 άτομα είναι από το οικογενειακό περιβάλλον και το 5ο είναι Ακτινολόγος που ήταν αρνητική στην πρώτη εξέταση και στη συνέχεια παρουσίασε συμπτώματα και επανέλαβε την εξέταση.

 Δύο άτομα είναι επαφές της Μικροβιολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Ένα άτομο είναι επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 9/10 με πυρετό από τις 6/10 ενώ άλλο ένα περιστατικό αφορά επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 8/10.

 Προστίθεται ότι άλλο ένα περιστατικό βρέθηκε θετικό στον ιό και αφορά αποτελεί επαφή της φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ ένα ακόμη άτομο είναι επαφή κρούσματος φοιτητή του Πανεπιστημίου Frederick.

Το άλλο περιστατικό σχετίζεται με κρούσμα που ανακοινώθηκε στις 10/10 με συμπτώματα από τις 8/10 και ταξιδιωτικό ιστορικό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα άτομο είναι επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 10/10 με ταξιδιωτικό ιστορικό στην Ουκρανία.

 Την ίδια ώρα δύο άτομα είναι φοιτήτριες στο ΤΕΠΑΚ. Η μια είχε κόπωση και πονόλαιμο και η 2η πυρετό, βήχα και πονόλαιμο.

Προστίθεται ότι άλλο ένα κρούσμα βρέθηκε θετικό στον ιό και αφορά σε άτομο που υποβλήθηκε στην εξέταση λόγω συμπτωμάτων.  Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόσωπο δεν υπήρξε συνεργάσιμο, δεν δέχθηκε το αποτέλεσμα και αρνήθηκε να δώσει επαφές του, δηλώνοντας ότι είναι σε αυτοπεριορισμό 4 βδομάδες λόγω συμπτωμάτων, ωστόσο δεν γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες με το Υπουργείο Υγείας να διαβεβαιώνει ότι θα επιχειρήσει να ξανά έρθει σε επαφή μαζί του. 

 Ένα άτομο έκανε την εξέταση λόγω συμπτωμάτων από τις 4/10 (πυρετός, βήχας, δύσπνοια, μυαλγία, ανοσμία) και βρέθηκε θετικό στον ιό.

Ένα άλλο περιστατικό έχει να κάνει με Βρετανό που ζει στην Επαρχία Πάφου και  έκανε την εξέταση προληπτικά, χωρίς να έχει συμπτώματα. Ακόμη ένα άτομο υποβλήθηκε στην εξέταση προληπτικά εφόσον είχε μικρό παιδί στο σπίτι του. 

 Σημειώνεται ότι άλλο ένα περιστατικό βρέθηκε θετικό στον ιό αφού υποβλήθηκε στην εξέταση στο πλαίσιο 

Πέντε ακόμα περιστατικά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό από τις πτήσεις ενώ άλλα δέκα κρούσματα πρόεκυψαν από το Μικροβιολογικό Εργαστήρι της Λεμεσού.

Πρόκειται για έξι άτομα που αφορούν φοιτήτριες νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ που κάνουν πρακτική άσκηση στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

Ένα άτομο είναι βρέφος 12 μηνών, του οποίου η μητέρα είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες ως κρούσμα. Το βρέφος παρουσίασε πυρετό και μεταφέρθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού στο Μακάρειο Νοσοκομείο.  Την ίδια ώρα άλλο ένα βρέφος 17 ημερών βρέθηκε θετικό στον ιό και είχε επίσης πυρετό ενώ μεταφέρθηκε και αυτό στο Μακάρειο Νοσοκομείο. 

Το άλλο περιστατικό αφορά τη μητέρα του 17 ημερών βρέφους ενώ άλλο ένα άτομο είχε πυρετό και επισκέφθηκε χθες το ΤΑΕΠ Λεμεσού.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με νέα περιστατικά της νόσου COVID-19:

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 2,610 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 41 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

· Από 224 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 21 κρούσματα.


· Από 436 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.

· Από 1,457 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε 5 κρούσμα.

  Από 202 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 10 κρούσματα.

· Από 223 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

 Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι εργαστηριακές διαγνώσεις για 68 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2,047.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται τρία άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο δύο ασθενείς COVID-19.