Ρωσικές καταθέσεις 93 εκατομμυρίων έφυγαν από την Κύπρο μόνο σε ένα μήνα



Συνεχίζουν να «φεύγουν» ρωσικά κεφάλαια από την Κύπρο, καθώς δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι καταθέτες που «σηκώνουν» χρήματα από τις τράπεζες του νησιού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η πτωτική πορεία στις καταθέσεις που έχουν τη συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση είναι συνεχής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σε ένα μήνα έφυγαν καταθέσεις €93 εκατ. και σ’ ένα δίμηνο, τέλος Φεβρουαρίου η μείωση ήταν €140 εκατ. Σε σχέση με ένα χρόνο πριν η μείωση ήταν €1,34 δισ. και σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν ήταν ακόμη πιο μεγάλη και έφθασε τα €2,65 δισ.

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύει ο «Φιλελεύθερος» ήταν €11,76 δισ. τέλος του 2013 σημειώνοντας υποχώρηση €4,95 δισ. μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019. Από το 2015 και μέχρι το δεύτερο μήνα του έτους τα ρωσικά κεφάλαια που έφυγαν από τις τράπεζες ήταν €5 δισ.

Πάντως δε φαίνεται το γεγονός ότι οι Ρώσοι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες μειώνονται, να συνδέεται με την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η Κύπρος συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το θέμα. Δεν είναι λίγες άλλωστε η φορές που η Κύπρος φιγουράρει σε ξένα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «ύποπτες» διαδρομές χρημάτων από και προς την Κύπρο.