Rapid τεστ και στα φαρμακεία...επί πληρωμή


Rapid τεστ και στα φαρμακεία θα μπορούμε να κάνουμε πλένο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Τρίτης 16 Μαρτίου.

Mετά από συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο, οι πολίτες μπορούν να υποβάλλονται επί πληρωμή σε τεστ ταχείας διάγνωσης και στα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, θα εκδίδουν έντυπα αρνητικού αποτελέσματος, τα οποία θα αναγνωρίζονται από τις Αρχές και θα καταχωρούν τα θετικά αποτελέσματα στο αρχείο θετικών περιστατικών της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, τα τεστ ταχείας διάγνωσης θα διενεργούνται αποκλειστικά και τους φαρμακοποιούς, ως επαγγελματίες υγείας και δεν θα διατίθενται στους πολίτες για αυτοδιάγνωση, καθώς αυτό απαγορεύεται στην Κύπρο, ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχει επιτραπεί.

Τα τεστ διενεργούνται στον εξωτερικό χώρο του φαρμακείου, μετά από ραντεβού, κατά τη μεσημβρινή αργία,
με χρήση μάσκας, προσωπίδας, ρόμπας, και γαντιών μιας χρήσης ξεχωριστά για κάθε εξεταζόμενο άτομο.

Για βήμα προς την σωστή κατεύθυνση έκανε λόγο η κα Ισσέγιεκ, λέγοντας ότι αναγνωρίζεται η προσβασιμότητα στο φαρμακείο της γειτονιάς, που συνδράμει στη συμμόρφωση του κόσμου, που δεν μπορεί να πάει στα σημεία ελέγχου και τα χημεία.

Έρχεται, είπε, ο φαρμακοποιός ως συνεργός για εξυπηρέτηση του πολίτη ακριβώς έξω από το σπίτι του και μ’ αυτό τον τρόπο συνδράμει και το φαρμακείο της γειτονιάς στους μαζικούς ελέγχους.

Η τιμή του τεστ κυμαίνεται από 10 -15 ευρώ.