Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα


Ετοιμάζονται για να ανοίξουν καταστηματάρχες του λιανικού εμπορίου που πωλούν είδη ένδυσης και υπόδησης. Αν και αύριο θα ξεκαθαρίσει, όπως όλα δείχνουν περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση χαλαρώσεων.


Ο Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου , ανέφερε στην ιστοσελίδα REPORTER πως οι πληροφόρηση που έχουν είναι πως θα ανοίξουν τα καταστήματα.


«Σίγουρα οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν πιο πολλά μέτρα προστασίας, όπως μάσκες και γάντια. Περιμένουμε τι άλλα θα μπουν  στην εξίσωση. Θα πρέπει επίσης να τηρείται απόσταση ένα προς οκτώ τετραγωνικά μέτρα. Όπου είναι περισσότεροι οι εργαζόμενοι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σύστημα βάρδιας, για να τηρούνται οι αναλογίες των τετραγωνικών μέτρων. Εκείνο που προτρέπουμε πάντα τα μέλη μας είναι να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, είτε αυτό περιλαμβάνει απόσταση, είτε μάσκες και γάντια, είτε απολύμανση των χωρων εργασίας».

Ο Σύνδεσμος Λιανικού εμπορίου, επιθυμεί να ανοίξουν και τα καταστήματα σε εμπορικά κέντρα και αν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν θερμοκάμερες.


«Οι πελάτες πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια, κάτι που έχουν κάνει υποχρεωτικό πολλές χώρες. Κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα. Σε κάποιες, μάλιστα, απαγορεύτηκαν τα δοκιμαστήρια για κάποια περίοδο. Οι πελάτες δεν μπορούν να τα χρησιμοποιούν.  Η προσωπική που άποψη είναι ότι πρέπει να τοποθετηθούν και θερμοκάμερες στα καταστήματα, για σκοπούς προστασίας. Σήμερα η επιδημιολογικη ομάδα θα κάνει τις εισηγήσεις της προς τον Πρόεδρο και αύριο θα δούμε τι θα αποφασιστεί και τι μέτρα τελικά θα παρθούν».


Το λιανικό εμπόριο, ανέφερε ο κ. Αντωνίου είναι ο πιο σημαντικός τομέας μετά τον τουρισμό.


« Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως ο τουρισμός δεν θα είναι ο ίδιος, οπόταν αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντικό είναι το λιανικό εμπόριο αυτή τη στιγμή. Πέραν αυτού το λιανικό εμπόριο είναι ο πρώτος τομέας απασχόλησης της Κύπρου. Τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, καταδεικνύουν πως απασχολούνται 73-74 χιλιάδες συμπολίτες μας. Άρα είναι ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη να αρχίσουν να εργάζονται τα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Από κει και πέρα θεωρούμε πως η ένδυση και η υπόδηση πρέπει να ανοίξει και την Κυριακή. Και τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα, αλλά όχι οι καφετέρειες και τα εστιατόρια».

 

Ο κ. Αντωνίου, ανέφερε πως πιθανόν να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ και οι εργαζόμενοι των καταστημάτων, όπως έγινε και στις υπεραγορές.


ΘΕΜΑ: reporter.com.cy