Πτώση 15 σεντ σε βενζίνη, 10 σε πετρέλαιο


Κατρακύλησαν οι τιμές των καυσίμων τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, με τους πρατηριούχους να ρίχνουν κατά μέσο όρο την τιμή στη βενζίνη 95 κατά 14,9 σεντ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 10,1 σεντ και στο πετρέλαιο θέρμανσης μείωση 6,4 σεντ το λίτρο. Σημειώνεται ότι το ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ διεθνών κινήθηκε στα 25 δολάρια το βαρέλι. 

Εκτίμηση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών είναι ότι οι μειώσεις που αναφέρονται για τον μήνα Μάρτιο, σε σύγκριση με το τέλος Φεβρουαρίου 2020, δεν αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες μειώσεις στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου. Επιπρόσθετα, εκτίμηση του Συνδέσμου είναι ότι οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν κατά τον Μάρτιο, καθυστέρησαν να φθάσουν και στην Κύπρο, τονίζοντας ότι έπρεπε να αρχίσουν νωρίτερα.


Κατά τον μήνα Μάρτιο 2020, η μέση λιανική τιμή της βενζίνης 95 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους φόρους ήταν €1,330 το λίτρο και στην Κύπρο €1,158. Το πετρέλαιο κίνησης στην ΕΕ ήταν €1,224 το λίτρο και στην Κύπρο €1,207. Το πετρέλαιο θέρμανσης στην ΕΕ ήταν €0,696 και στην Κύπρο €0,771. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών οι λιανικές τιμές πώλησης με τους φόρους για τη βενζίνη 95 και το πετρέλαιο κίνησης είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο λιανικών τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό, επισημαίνει ο Σύνδεσμος, παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι η φορολογία στην Κύπρο της βενζίνης 95 και του πετρελαίου κίνησης είναι χαμηλότερη από τη μέση φορολογία στην ΕΕ. Η μέση όμως τιμή της Κύπρου για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά τον Μάρτιο αισθητά ψηλότερη της μέσης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην ΕΕ.