Πτώσεις κεραυνών: Γιατί αρκετά σχολεία στην Κύπρο δεν έχουν αλεξικέραυνα;


Η Κύπρος πέρασε μια βδομάδα και πλέον, με έντονα καιρικά φαινόμενα. Πρωτόγνωρα έντονα καιρικά φαινόμενα που έφεραν προβλήματα σε κτήρια, υποστατικά και δρόμους σε πολλές επαρχίες.

Τραγικό περιστατικό, ήταν αυτό με τον 20χρονο κυνηγό και τον θείο του που κτυπήθηκαν από κεραυνό, με αποτέλεσμα η Μετεωρολογική Υπηρεσία να προτρέπει τους αρμόδιους στο να μην πραγματοποιήσουν την παρέλαση της Δευτέρας της 28ης Οκτωβρίου, θεωρώντας ότι τα λάβαρα υπήρχε δυνατότητα να προσελκύσουν τους κεραυνούς.

Πολλές ωστόσο πάντως είναι οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Παιδείας, για την καθημερινή ασφάλεια των μαθητών, καρά τη διάρκεια παρουσίας έντονων καιρικών φαινομένων. Υπάρχουν όμως τοποθετημένα αλεξικέραυνα στις σχολικές μονάδες; Υπάρχει λόγος ανησυχίας γονέων και εκπαιδευτικών σε περίπτωση που κεραυνός καταπέσει κοντά σε σχολείο;

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται του SigmaLive, δεν υπάρχουν κανονισμοί που να επιβάλουν την τοποθέτηση αλεξικέραυνων σε σχολικές μονάδες, λόγω του ότι υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να μπουν αφού το αλεξικέραυνο τραβάει τους κεραυνούς και μπορεί να καταστεί κάποιες φορές επικίνδυνο.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν, πως παρά τους κανονισμούς, υπάρχουν σχολεία στα οποία κρίθηκε αναγκαίο να τοποθετηθούν. Τα σχολεία αυτά είναι συνήθως υψηλά κτήρια.

Μιλώντας στο SigmaLive σχετικά, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να τοποθετηθούν αλεξικέραυνα σε σχολεία, αφού είναι καλυμμένα από άλλα κτήρια.

«Αλεξικέραυνα, δεν υπάρχουν στα σχολεία γιατί δεν είναι ψηλά τα κτήρια. Αλεξικέραυνα τοποθετούνται σε ψηλά κτήρια. Όσον αφορά τα σχολεία που βρίσκονται σε επαρχίες, που μπορεί να θεωρηθούν πιο ευάλωτα στους κεραυνούς, αυτά προστατεύονται από τα γύρω κτήρια ενώ αλεξικέραυνα υπάρχουν συνήθως στα καμπαναριά των εκκλησιών», εξήγησε.


ΠΗΓΗ:sigmalive