Ψάχνουν 35 δικαστές για νέα δικαστήρια

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προκήρυξε την περασμένη Παρασκευή 35 συνολικά θέσεις δικαστών στη Δικαστική Υπηρεσία, την ώρα που ακούγονται βολές ότι οι προσλήψεις γίνονται με αδιαφανείς διαδικασίες. Οι νέοι δικαστές θα στελεχώσουν τόσο νέα όσο και υφιστάμενα δικαστήρια λόγω αφυπηρετήσεων. 

 

Συγκεκριμένα, ζητούνται 23 νέοι δικαστές για 20 νέες θέσεις, δύο για κενές θέσεις και μία που πρόκειται να κενωθεί. Επίσης, προκήρυξαν πέντε νέες θέσεις ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και εφτά νέες θέσεις πρόεδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου. 

 

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, οι δικηγόροι που ενδιαφέρονται για διορισμό μπορούν να υποβάλουν αίτηση ή αιτήσεις συνοδευόμενες από βιογραφικό σημείωμα και πρόσφατη φωτογραφία, στον πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου της επαρχίας τους μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019. Στην αίτηση απαραιτήτως να δηλώνεται η θέση ή θέσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται, καθώς και ο αριθμός μητρώου δικηγόρου που κατέχει. Επίσης σημειώνει ότι όλοι οι δικαστές των πρωτόδικων δικαστηρίων θεωρούνται, ανάλογα, υποψήφιοι και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να υποβάλουν οποιαδήποτε αίτηση για τις θέσεις ΠΕΔ και ΑΕΔ. 

 

 

Οι νέοι δικαστές θα στελεχώσουν το Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας για τις αιτήσεις αλλοδαπών, το Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο κ.ά.

 

Στο μεταξύ, με αφορμή την εξαγγελία των θέσεων αυτών, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης τονίζει ότι εγείρονται ουσιώδη ζητήματα. Όπως σημειώνει, «σύμφωνα με δικές σας δηλώσεις, προκειμένου να προστατευτεί η ποιότητα απονομής δικαιοσύνης, θα ακολουθείτο νέα διαδικασία στις προσλήψεις δικαστών, ούτως ώστε να είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι οι δικηγόροι που θα βρεθούν πίσω από τη δικαστική έδρα». Επίσης, τον υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είχε αναφερθεί σε Σχολή Δικαστών.

 

«Αντιλαμβάνεστε την επικινδυνότητα όταν κάποιος, από νεαρός ίσως δικηγόρος, βαφτίζεται δικαστής, δεδομένου ότι δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση, δικηγόροι με περιορισμένα χρόνια ασκούμενης δικηγορίας», σημειώνει η κ. Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι είναι παραδεχτό ότι το υφιστάμενο σύστημα διορισμού δικαστών είναι αδιαφανές και αναχρονιστικό. Τονίζει επίσης ότι σχετική αναφορά υπήρχε και στο πλαίσιο των συστάσεων της GRECO όπου καταγράφεται εισήγηση για εισαγωγή συγκεκριμένης εκπαίδευσης, πράγμα που δεν υιοθετήθηκε.

 

«Περιμένουμε από εσάς ενημέρωση ως προς τα όσα καταγράφονται και τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε ως ο αρμόδιος υπουργός για να αποτρέψετε ακόμα ένα σοβαρότατο πλήγμα στη Δικαιοσύνη, δεδομένων και των εξαγγελιών σας», καταλήγει η κ. Χαραλαμπίδου