Πρόταση: Μετατροπή όλων των δημοτικών σχολείων σε ολοήμερα


Τα ωφελήματα που θα φέρει η πρόταση σε γονείς και παιδιά- Τι λέει το Υπουργείο για το θέμα

Την ανάγκη για μετατροπή όλων των δημοσίων σχολείων σε ολοήμερα εξέφρασε με αυτεπάγγελτη εξέταση ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε επικοινωνία που είχε η ιστοσελίδα Offsite με την Αναπληρώτρια Εκπρόσωπο Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Ρένα Γιαβάσιη, ενημερωθήκαμε ότι σκοπός της πρότασης του κ. Λιλλήκα με την μετατροπή των σχολείων σε ολοήμερα είναι να υπάρχει ίση, δίκαιη αλλά και δωρεάν πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές. 

“Με τον θεσμό του ολοήμερου πετυχαίνουμε τον στόχο αυτό, αλλά παράλληλα για να μεγιστοποιηθεί το δυναμικό του κάθε μαθητή πρέπει να δημιουργηθεί ο θεσμός του δομικού προγράμματος εκπαίδευσης για κάθε μαθητή. Στόχος του θεσμού αυτού είναι η βελτίωση των γνώσεων και ικανοτήτων του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Επομένως η καθοδήγηση από όλους τους εκπαιδευτικούς να πετυχαίνει την καλύτερη απόδοση του παιδιού, αλλά να είναι ικανό να πάρει και τις σωστές αποφάσεις για την μετέπειτα επαγγελματική του σταδιοδρομία” 

Συνεχίζοντας η κα Γιαβάσιη ανέλυσε την πρόταση αναφέροντας ότι μέσα από το σχέδιο αυτό τα παιδιά θα βγουν κερδισμένα σε γνώσεις και θα νικηθεί και η παραπαιδεία: “Αν τα παιδιά μένουν στο σχολείο μέχρι τις 17:00 θα μπορούν να κάνουν τις εργασίες τους, αλλά ταυτόχρονα θα έχουν και επιπλέον μαθήματα και δραστηριότητες. Μέσα από αυτό να παταχθεί η παραπαιδεία αλλά και τα έξοδα που δαπανώνται στα ιδιαίτερα μαθήματα. Θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν και με άλλες δραστηριότητες όπως το θέατρο, τη μουσική, τις καλές τέχνες, ή τον αθλητισμό. Έτσι θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες για τα παιδιά, θα είναι σε θέση να πειραματιστούν και ενδεχομένως να ανακαλύψουν κάποιο ταλέντο τους. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ποιοτική και δωρεάν παιδεία. Πλέον οι γονείς δουλεύουν για να μπορούν να καλύψουν τα δαπανηρά έξοδα των παιδιών, καθώς θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους καλή και σφαιρική παιδεία". 

“Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε ξανά, προσπαθούμε να το εντάξουμε στην Επιτροπή Παιδείας, αλλά προς το παρόν καθυστερεί να προγραμματιστεί”, αναφέρει η κα Γιαβάσιη σημειώνοντας ότι σκοπός και ο στόχος είναι να το στηθεί το σχέδιο, ώστε “να αποτελεί ένα εθνικό ζήτημα, όπως έγινε και με το ΓεΣΥ. Το θέμα του ολοήμερου πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση, γιατί και η παιδεία είναι εξίσου σημαντική”. 

Ερωτηθείσα για ενδιαφέρον από άλλους εμπλεκόμενους η κα Γιαβάσιη ανέφερε ότι αρκετοί δηλώνουν ότι είναι πάρα πολύ καλή ιδέα χωρίς παρόλα αυτά να υπάρχει συνέχεια. “Ο λόγος αφορά το ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Απο την άλλη, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι παίζει ρόλο και ο οικονομικός τομέας. Το κόστος θεωρούμε ότι δεν είναι απαγορευτικό, κάναμε κάποιους σχεδιασμούς και αναμένεται να το κοστολογίσουμε”. 

Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα

Σε επικοινωνία που είχε η ιστοσελίδα Offsite με το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα ενημερωθήκαμε ότι η εφαρμογή των σχολείων σε ολοήμερα είναι κάτι που επεξεργάζεται το Υπουργείο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Υπουργείο έγινε επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, κατά περιόδους, με αύξηση των σχολείων, αλλά και ενδιαφέρον για ένταξη επιπλέον σχολείων στον θεσμό. Μέχρι στιγμής στην Κύπρο, σχεδόν τα μισά δημοτικά είναι Προαιρετικά Ολοήμερα και πιο συγκεκριμένα λειτουργούν 148 Προαιρετικά Ολοήμερα σχολεία, των οποίων οι ώρες λειτουργίας τους είναι από τις 13:05 - 16:00. Επιπλέον, λειτουργούν 14 Ενιαία Ολοήμερα στα οποία είναι υποχρεωτική η φοίτηση μέχρι τις 16:00, έτσι όσα παιδιά πηγαίνουν σε αυτά τα σχολεία είναι υπόχρεα να φοιτούν μέχρι τις 15:05 ή 16:00.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αγάθη Χατζηκωστή - reporter.om.cy