Πρόταση για πισίνες χωρίς τουαλέτες και αποδυτήρια


Πρόταση νόμου με βάση την οποία τουριστικές και άλλες ενιαίες αναπτύξεις θα μπορούν να λειτουργούν πισίνες χωρίς αποχωρητήρια και αποδυτήρια κατατέθηκε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας, σχολιάζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε και τα εξής: «Με βάση τις πρόνοιες νομοθεσίας, οι δημόσιες δεξαμενές θα πρέπει να διαθέτουν αποχωρητήρια και αποδυτήρια και να τηρούν συγκεκριμένες αποστάσεις από τα σύνορα. Με εξέλιξη/διαφοροποίηση του όρου «κολυμβητικές δεξαμενές», όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση νόμου, στις ενιαίες οικιστικές αναπτύξεις στην ουσία παρακάμπτεται η υποχρέωση να έχουν αποχωρητήρια-αποδυτήρια αλλά και να τηρούν αποστάσεις από τα σύνορα κ.λπ.».

Διαφωνίες με το περιεχόμενο προνοιών της πρότασης εξέφρασε και ο προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών, Αλβέρτος Καρής. Αναφερόμενος σε πρόνοια της πρότασης για αυτόματη ανανέωση της άδειας λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών ο κ. Καρής ανέφερε:

 

«Διαφωνούμε με την αυτόματη ανανέωση της άδειας. Η ετήσια επιθεώρηση από την Υπηρεσία μας και η έκδοση βεβαίωσης (ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της Άδειας Λειτουργίας) θεωρούμε ότι θα αποτελούν έναν ουσιαστικό μοχλό πίεσης για υλοποίηση τυχόν ελλείψεων/παραλείψεων οι οποίες θα εντοπιστούν κατά τον έλεγχο».


Όσον αφορά στη διεύρυνση του όρου «κολυμβητική δεξαμενή», ο προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι ο ίδιος υιοθετεί τον ορισμό που προέκυψε κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους (στο πλαίσιο επεξεργασίας νέου νομοσχεδίου) και ο οποίος προνοεί ότι:

 

«Δημόσια κολυμβητική δεξαμενή» σημαίνει δεξαμενή που προορίζεται γενικά για χρήση από το κοινό ή από ομάδες του πληθυσμού, όπως οι δεξαμενές σωματείων, ιδρυμάτων, συλλόγων, εκπαιδευτηρίων, γυμναστηρίων, αθλητικών και ιατρικών κέντρων, θεραπευτηρίων, ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων κ.λπ., ανεξαρτήτως από την ιδιοκτησία ή την επιβολή τιμήματος εισόδου ή χρήσης».

 

Η πρόταση Μυριάνθους για τον ορισμό της κολυμβητικής δεξαμενής περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, με έναν ή περισσότερους χώρους που χρησιμοποιούνται για κολύμβηση, αναψυχή ή άλλες φυσικές δραστηριότητες.

 

Στην πορεία της συζήτησης ο πρόεδρος των ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Χάρης Λοϊζίδης, ανέφερε ότι υπάρχουν πελάτες οι οποίοι ζητούν έντονα το νέο και πέραν των δημόσιων δεξαμενών θέλουν ισόγεια δωμάτια και μπροστά από αυτά μικρή υποτυπώδη πισίνα η οποία να εξυπηρετεί 3-4 δωμάτια ώστε, όταν βγαίνουν από αυτά, να βρίσκονται μπροστά στην πισίνα. Ακολούθως παρουσίασε φωτογραφία ξενοδοχείου με 26 πισίνες εκ των οποίων οι 4 δημόσιες με τις άλλες να εξυπηρετούν 3-4 δωμάτια έκαστη. Ακολούθως ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε: «Εγείρεται και θέμα ναυαγοσώστη. Αν δεν γίνει η διαφοροποίηση για ναυαγοσώστες, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα χρειάζεται 26 ναυαγοσώστες». 

 

Θεωρούμε πως ένας ναυαγοσώστης θα μπορεί να ελέγχει 4-5 πισίνες, είπε. Υποστήριξε, επίσης, πως για κολυμβητικές δεξαμενές 8-10 τετραγωνικά μέτρα δεν πρέπει να απαιτείται έγκριση από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία.

 

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, υπέδειξε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στο τι εγκρίνουμε ώστε να μη μένουν κενά για παρατυπίες ή παρανομίες.

 

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων συμφώνησε ότι σε θέματα ασφάλειας ή και θέματα που άπτονται της ποιότητας του νερού δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις.

 

Διαφωνίες από Ένωση Δήμων

 

Επιφυλάξεις για πρόνοιες της πρότασης νόμου, πέραν των Υγειονομικών Υπηρεσιών, εξέφρασαν εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών και της Ένωσης Δήμων. Ειδικά η εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Σωτηρία Κοκκίνου ανέφερε ότι η Ένωση έχει σοβαρές παρατηρήσεις και πρόσθεσε πως με τον νέο ορισμό που δίνεται, δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι δημόσια κολυμβητική δεξαμενή. Διαφωνούμε και με την αυτόματη ανανέωση της άδειας λειτουργίας, είπε. Ο εκπρόσωπος του ΚΟΑ εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση αλλά παράλληλα τάχθηκε υπέρ της θέσης του προϊσταμένου Υγειονομικών Υπηρεσιών ότι νομοθετικά χρειάζεται κάτι πιο ολοκληρωμένο. Εκφράστηκε επίσης διαφωνία με την πρόνοια που δίνει όχι μόνο στους εμπλεκόμενους αλλά και σε οποιονδήποτε (μη επηρεαζόμενο) να ασκεί ιεραρχική προσφυγή, όταν δεν εγκρίνεται μια άδεια.

 

Έχασαν και φακέλους

 

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προϊσταμένου των Υγειονομικών Υπηρεσιών σε νομοσχέδιο το οποίο άρχισε να συζητείται από το 2010 σχετικά με τις πισίνες. Όπως είπε, στις 12 Ιουλίου 2010 συνήλθε ad/hoc επιτροπή και στις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του τότε υπουργού Εσωτερικών οπόταν αποφασίστηκε τροποποίηση της νομοθεσίας και διαχωρισμός των πισίνων σε κατηγορίες. Στις 15 Ιουλίου 2013 ο ίδιος ενημερώθηκε πως στις 21 Μαΐου λειτουργός του υπουργείου Εσωτερικών έστειλε το νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία. Στις 13 Δεκεμβρίου 2017 έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας ενημέρωση ως προς το πού βρίσκεται το όλο θέμα. Ακολούθησαν επιστολές στο 2018 και 2019 προς το υπουργείο Εσωτερικών. Ύστερα από αρκετές προσπάθειες ενημερώθηκε ότι το υπουργείο παρέπεμψε το θέμα στη Νομική Υπηρεσία η οποία έστειλε το νομοσχέδιο πίσω στο υπουργείο για διευκρινίσεις. Τότε πληροφορήθηκε ότι κάποιοι φάκελοι που αφορούσαν το θέμα, έχουν χαθεί.