Προληπτική διπλωματία για να ανακοπούν νέα τετελεσμένα από την Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)


Έντονη ανησυχία ότι η Τουρκία θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου επικρατεί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ιωάννης Κασουλίδης έδωσε ρητές οδηγίες σε όλους τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών για την έναρξη προληπτικής ενημέρωσης και διπλωματίας ώστε να ανακοπούν πιθανές αρνητικές εξελίξεις που θα καταστήσουν το πεδίο ακόμα πιο προβληματικό.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου, έκανε λόγο για πρωτοφανή όξυνση της τουρκικής ρητορικής παραφροσύνης, όπως επικράτησε να λέγεται τελευταία. Καταγράφεται τόνισε με κινητικότητα που αφορά σε αναβάθμιση της αποσχισθείσας οντότητας ή και ενδεχομένως αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Αυτές οι ενέργειες, πρόσθεσε συγκεκριμενοποιούνται με:

-Την απαίτηση για υπογραφή ξεχωριστής συμφωνίας με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

-Με πιθανή πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα αδειοδοτημένων τεμαχίων

-Πληροφορίες που μιλούν για άνοιγμα πρόσθετου μέρους της περίκλειστης Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Μέμνονα.

«Είναι ενέργειες που είναι εκτός της διεθνούς νομιμότητας. Με οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών έχουμε αρχίσει μια διπλωματική διεργασία ώστε να αναδειχθεί αυτή η τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι τα διαβήματα αφορούν σε προληπτική αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών.