Πότε ανοίγουν τα σχολεία και ποια μέτρα μελετώνται


Η επιστροφή χιλιάδων μαθητών στα θρανία μετά από σχεδόν τρεις μήνες καλοκαιρινών διακοπών έχει πλησιάσει, με τις διεργασίες των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας να είναι εντατικές έτσι ώστε το άνοιγμα των σχολικών μονάδων να μην συμβάλει στην επιδείνωση της καλής επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο.

Για το σχολικό έτος 2022-2023, οι καθηγητές επιστρέφουν πίσω στα καθήκοντα τους την 1η Σεπτεμβρίου ενώ το κουδούνι για τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης θα κτυπήσει για πρώτη φορά στις 7 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία η επιστροφή των δασκάλων θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου και στις 12 θα επιστρέψουν οι μαθητές.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που τα σχολεία ανοίγουν υπό τον φόβο αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού. Ως εκ τούτου τα εκπαιδευτήρια θα λειτουργήσουν με πρωτόκολλα, τα οποία θα καταρτιστούν από λειτουργούς του υπουργείου Υγείας με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού.

Όπως δήλωσε στο philenews ο σύμβουλος Επικοινωνίας του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου, ένα από τα μέτρα που εξετάζουν οι ειδικοί είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας στις τάξεις από παιδιά άνω των 12 ετών.

Δεδομένο θεωρείται πως όλοι οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία κατόπιν διενέργειας rapid test. Αυτό που μελετάται είναι κατά πόσον οι μαθητές θα υποβάλλονται σε συχνό δειγματοληπτικό έλεγχο, ανέφερε.

Οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν την ερχόμενη Τρίτη στη σύσκεψη του υπουργείου Υγείας με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της συνέχισης χρήσης της προστατευτικής μάσκας, ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως οι επιδημιολόγοι έχουν κρίνει ότι είναι ένα προστατευτικό μέτρο για τους πολίτες. Επεσήμανε πως εφόσον ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας επιστροφής των εργαζομένων στις δουλειές τους, αλλά και έναρξης της σχολικής χρονιάς, δεν θεωρείται η κατάλληλη στιγμή για την άρση του μέτρου.