Πότε θα καταγγέλλονται οι πολίτες και πότε οι επιχειρήσεις


Υποχρεωτική είναι από αύριο η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, υπεραγορές, αρτοποιεία, εκκλησίες κτλ, σε μια προσπάθεια μειωθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με τα αυξημένα κρούσματα, κυρίως στη Λεμεσό, έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στις Αρχές.

Η Αστυνομία, έλαβε οδηγίες για να εντατικοποιήσει τους ελέγχους της, ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρών.

Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου εάν το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας στους χώρους που θα καθοριστούν στο διάταγμα επωμίζεται ο πολίτης που δεν εφαρμόζει την πρόνοια ή ο υπεύθυνος του υποστατικού, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η καταγγελία θα γίνεται στον πολίτη και το πρόστιμο θα το πληρώνει ο πολίτης και σε καμία περίπτωση η επιχείρηση. Οι διαχειριστές των υποστατικών, επεσήμανε, έχουν ευθύνη για την τήρηση των μέτρων από τους εργαζομένους τους.

Κληθείς να σχολιάσει την τιμή πώλησης των μασκών, δεδομένου ότι πλέον καθίσταται υποχρεωτική η χρήση τους σε συγκεκριμένους χώρους από τον γενικό πληθυσμό, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε αρχικά ότι η τιμή των €35 αφορά τις μάσκες κατηγορίας 2 όπου υπάρχει πλαφόν. «Θα επιτραπεί η χρήση απλών μασκών ακόμα και ρούχινων, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι οι χειρουργικές. Άρα όσον αφορά στο κόστος αντιμετωπίζεται με αυτή την απόφαση», επεσήμανε.

Από πλευράς της, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά πρόσθεσε ότι θα εκδοθεί πρωτόκολλο όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, αναφέροντα πως «δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση διότι θα υπάρχουν οδηγίες και για το πλύσιμο. Από εκεί και πέρα, ναι, χρειάζεται εκπαίδευση».

Σε σχέση με την ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στην Λεμεσό, όπου καταγράφονται αυξημένα κρούσματα, εξήγησε ότι «αν φανεί τις επόμενες ημέρες από τους επιπλέον δειγματοληπτικούς ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα και αυτό όχι για τη Λεμεσό αλλά για όλες τις Επαρχίες. Πήραμε αυτά τα μέτρα και θα τα επαναξιολογήσουμε, αλλά στο τέλος της ημέρας εάν δεν υπακούσουμε εμείς στα μέτρα τότε τα μέτρα δεν θα βοηθήσουν σε κάτι».

Σε ερώτηση εάν θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, ο κ. Ιωάννου δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τόνισε ότι δεν υπάρξει συμμόρφωση θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, αν και ήδη οι ποινές είναι πολύ ψηλές.


ΠΗΓΗ:reporter.com.cy