Πόσο θα στοιχίσουν οι αυριανές εκλογές


Ο κούκος αηδόνι θα στοιχίσουν στον κράτος οι αυριανές βουλευτικές εκλογές. Παρόλο που στον κρατικό προϋπολογισμό είχε περιληφθεί αρχικά ένα ποσό €4 εκατ., μετά από τις αποκοπές που έκανε η Βουλή στα λειτουργικά έξοδα μειώθηκε στα €3.6 εκατ.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η πανδημία του κορωνοϊου και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται θα αυξήσουν κατά πολύ το κόστος. Ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί λόγω των κινητών καλπών (παρόλο που είναι μικρό το ενδιαφέρον των ασθενών-ψηφοφόρων) και των αυξημένων παραγγελιών που έγιναν για αντισηπτικά χεριών, χαρτιά καθαρισμού, plexiglass και γραφική ύλη.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, πριν η Βουλή βάλει ψαλίδι στα κονδύλια για τις βουλευτικές εκλογές, τα οποία ήταν €4 εκατ., το μεγαλύτερο κόστος θα είχε η υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού για την προετοιμασία των εκλογών και την στελέχωση των εκλογικών κέντρων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Στον προϋπολογισμό περιλήφθηκε κονδύλι € 2.1 εκατ.

Συνολικά αύριο αναμένεται να εργασθούν γύρω στα 7.800 πρόσωπα, από τα οποία τα 5.200 θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα, 500 θα βρίσκονται στις γραμματείες ενώ 2.100 αστυνομικοί θα αναλάβουν την αστυνόμευση. Οι προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων θα λάβουν ως αμοιβή €362 έκαστος, οι βοηθοί €183, το εποπτικό προσωπικό της αστυνομίας θα πληρωθεί με €360 ανά άτομο και οι αστυνομικοί που είναι μη εποπτικό προσωπικό θα αμειφθούν με €207 έκαστος. Από τις αμοιβές που θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αποκοπούν οι ανάλογοι φόροι και εισφορές προς το κράτος.

Τα εκλογικά κέντρα θα στελεχώσουν και 450 άνεργοι πτυχιούχοι. Επίσης, ποσό €600 χιλ. δαπανήθηκε για δημοσιεύσεις εκλογικών γνωστοποιήσεων στις εφημερίδες και ποσό €400 χιλ. θα αφορά την υπερωριακή απασχόληση των αστυνομικών, που θα έχουν την ευθύνη αστυνόμευσης των εκλογικών κέντρων. Παράλληλα,  ποσό €350 χιλ. δαπανήθηκε στο κυβερνητικό τυπογραφείο για υπερωρίες και υλικά. Το κόστος για την οπτικοποίηση αποτελεσμάτων από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής θα φτάσει τις €250 χιλ. και από €100 χιλ. θα δαπανηθούν για γραφική ύλη - αναλώσιμα είδη και απρόβλεπτα έξοδα. 

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2016, το συνολικό κόστος ήταν €3.3 εκατ., λόγω της εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων, ενώ το 2011 ήταν €5 εκατ.

Την ώρα που το κράτος δαπανεί εκατομμύρια, λαμβάνει και ως μποναμά χιλιάδες ευρώ από το παράβολο που καταβάλλουν οι υποψήφιοι βουλευτές, το οποίο είναι €500 για έκαστο υποψήφιο. Για την υποβολή των 659 υποψηφιοτήτων εισέρευσαν στα κρατικά ταμεία €329.500. Σύμφωνα με υπολογισμούς, με την εκλογή των 56 βουλευτών, το κράτος θα επιστρέψει ποσό €28 χιλ. Επίσης, το παράβολο θα επιστραφεί στους υποψηφίους των οποίων ο κομματικός συνδυασμός που εκπροσωπούν θα εξασφαλίσει το 1/3 του εκλογικού μέτρου.

Στο μεταξύ, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, η οροφή των εκλογικών δαπανών ανά υποψήφιο είναι €30 χιλ., εκ των οποίων οι €5.000 δύνανται να δαπανηθούν μόνο ως προσωπικά έξοδα των υποψηφίων. Τα κόμματα θα πρέπει να παρουσιάσουν τα έξοδα των εκλογών ενώπιον του Εφόρου Πολιτικών Κομμάτων το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Ο Έφορος θα υποβάλει για έλεγχο τις αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών των κομμάτων στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας το αργότερο τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ρεπορτάζ:  Ελευθερία Παϊζάνου / Φιλελεύθερος