Πονοκέφαλος η λήξη σχεδίων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων


Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η επερχόμενη λήξη των σχεδίων στήριξης χιλιάδων εργαζομένων και επιχειρήσεων που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από την πανδημική κρίση, καθώς τα δημόσια ταμεία δεν επιτρέπουν επιμήκυνση της ενώ η οικονομική κατάσταση πολλών δεν βελτιώθηκε σε βαθμό που να επιτρέπει τη λειτουργία τους χωρίς κρατική βοήθεια.

Οι προσδοκίες που υπήρχαν ότι τους θερινούς μήνες θα υποχωρούσε η υγειονομική κρίση και τα ξενοδοχεία για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα είχαν σε κάποιο βαθμό ικανοποιητική πληρότητα, διαψεύστηκαν, επηρεάζοντας μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, που είτε συνδέονται έμμεσα με τον τουριστικό τομέα, είτε γενικώς επηρεάζονται από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία.

Στις 31 Αυγούστου λήγει η ισχύς τριών σχεδίων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και ένα σχέδιο για τους ανέργους.

1. Ειδικό σχέδιο οικονομικών δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία.  Αυτό το σχέδιο καλύπτει μέρος του μισθού εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο και έχουν απώλειες πέραν του 35% του τζίρου τους, μέχρι τις 31 Αυγούστου.  Ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτεται εξαρτάται από τον αν έχουν λειτουργήσει ή όχι.

2. Ειδικό σχέδιο για επιχειρήσεις ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων.  Αυτό το σχέδιο καλύπτει χιλιάδες επιχειρήσεις σε δεκάδες κλάδους της οικονομίας, φτάνει να έχουν χάσει τουλάχιστον το 35% του κύκλου εργασιών τους (π.χ. υπεραγορές, φαρμακεία, αρτοποιία, πρατήρια, κατασκευαστικές).  Καλύπτει μέρος του μισθού εργαζομένων.

3. Ειδικό σχέδιο πλήρους αναστολής εργασιών επιχειρήσεων, που καλύπτει όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πλήρη αναστολή εργασιών βάσει διαταγμάτων και κυβερνητικών αποφάσεων.  Και πάλι, η κάλυψη είναι μέχρι το τέλος Αυγούστου.

4. Ειδικό σχέδιο στήριξης ανέργων, πέραν της κανονικής κάλυψης των έξι μηνών που προσφέρεται σε όσους έληξε η κανονική κάλυψη μέχρι τον Ιούνιο 2020.

Ανώτατα στελέχη των υπουργείων οικονομικών και εργασίας δεν ήταν σε θέση χθες να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα κατά πόσο δηλαδή, θα παραταθεί ή όχι η ισχύς των εν λόγω σχεδίων.

Ένα πέμπτο σχέδιο που αφορά τα ξενοδοχεία και τους υπαλλήλους τους, έχει ισχύ μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Μετά την ημερομηνία αυτή, οι υπάλληλοι των οποίων οι ξενοδοχειακές μονάδες θα αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω χειμερινής περιόδου, θα ενταχθούν στο ήδη υφιστάμενο σχέδιο ανεργίας που τους καλύπτει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα τελευταία περίπου 20 χρόνια.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στη σύσκεψη στο προεδρικό με την επιδημιολογική ομάδα, πριν περίπου δύο εβδομάδες, όταν έπεφταν στο τραπέζι εισηγήσεις για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας, προειδοποίησε ότι «το κράτος δεν έχει λεφτά για να αντέξει ένα δεύτερο lockdown».

Τεχνοκράτες που έχουν γνώση της κατάρτισης, των σχεδίων στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, του κόστους και των δυνατοτήτων του κράτους, μιλώντας StockWatch, εξέφρασαν την άποψη ότι ενδεχομένως να αναθεωρηθούν κάποια εκ των σχεδίων που είχαν ανακοινωθεί στις 17 Ιουνίου στη βάση των νέων δεδομένων της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επικείμενη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί οικονομικών και εργασίας.

Θα ακολουθήσει σύσκεψη με τους βασικούς κοινωνικούς εταίρους, πριν οι τελικές προτάσεις των δύο υπουργών καταλήξουν στο υπουργικό συμβούλιο.

Yπογραφή κοινωνικού συμβολαίου

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα StockWatch, στο υπουργείο εργασίας γίνονται σκέψεις για να υπογραφεί κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των τριών κοινωνικών εταίρων (κυβέρνησης, εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων) που θα έχει ως στόχο να δημιουργηθεί μία ενιαία προσέγγιση και κοινού κώδικα διαχείρισης της κατάστασης και αναχαίτισης των προβλημάτων που προκαλεί η υγειονομική κρίση, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή και το σημαντικό ρόλο του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας.

Ηγετικά στελέχη των εργοδοτών και των συντεχνιών ανέφεραν στη StockWatch ότι θα πρέπει οι κοινωνικοί εταίροι να προετοιμαστούν για ένα σενάριο βήτα σε περίπτωση που η πανδημία θα πάρει διαστάσεις κατά τη χειμερινή περίοδο και να συμβάλουν όσο είναι δυνατό στη διαχείριση μίας νέας ενδεχόμενης κρίσης.

Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, φαίνεται να κάνει σοβαρές σκέψεις σε σχέση με την αναβάθμιση του ρόλου της τριμερούς συνεργασίας στη διαχείριση της οικονομικής και εργασιακής κρίσης.

Αναμένεται ότι πριν το τέλος του μήνα, θα συγκληθεί σύσκεψη υπό την προεδρία της υπουργού με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, για να ακουστούν απόψεις και εισηγήσεις ενόψει της νέας φάσης επιδότησης της εργασίας και των επιχειρήσεων.

Η ίδια χθες που απαντούσε σε σχετικό ερώτημα της StockWatch περιορίστηκε να πει ότι στο παρόν στάδιο, «δεν έχει αποφασιστεί (από πλευράς κυβέρνησης) κάτι περαιτέρω».

Του Λεύκου Χρίστου της ιστοσελίδας StockWatch