Ποινική δίωξη 3 αστυνομικών για κακοποίηση πολίτη

Πόρισμα με εισήγηση την ποινική δίωξη τριών αστυνομικών, εισηγείται ποινικός ανακριτής και το οποίο υιοθέτησε η Ανεξάρτητη Αρχή, μετά από παράπονο πολίτη ότι κτυπήθηκε εντός αστυνομικού σταθμού της επαρχίας Λευκωσίας. 

Το παράπονο υποβλήθηκε από Γεωργιανό, που διαμένει μόνιμα στη Λευκωσία και ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία ύστερα από συμπλοκή που είχε λάβει χώρα πέρσι τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η συμπλοκή έγινε στις 11 Δεκεμβρίου 2017 σε πρατήριο βενζίνης, όπου ο παραπονούμενος συναντήθηκε με την πρώην φίλη του. Στο βενζινάδικο έσπευσε και η νυν φίλη του με αποτέλεσμα να ξεσπάσει έντονος καβγάς μεταξύ τους, γι’ αυτό και κλήθηκε ο τοπικός αστυνομικός σταθμός. Μέλη του παρενέβησαν και φόρεσαν χειροπέδες και στους τρεις εμπλεκόμενους, οι οποίοι και διανυκτέρευσαν στον σταθμό για διερεύνηση του περιστατικού. 

Σύμφωνα με ισχυρισμούς του παραπονούμενου, καθ’ όσον βρισκόταν κρατούμενος εντός του σταθμού κτυπήθηκε από αστυνομικούς και μεταφέρθηκε στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου εξετάστηκε από τους επί καθήκοντι γιατρούς. Κατά την εξέταση εντοπίστηκαν κτυπήματα και μώλωπες που όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε όταν μπήκε στον σταθμό ως κρατούμενος.

Ο παραπονούμενος εξετάστηκε και από ιατροδικαστή ο οποίος επίσης διαπίστωσε ότι έφερε μώλωπες που πιθανόν να προκλήθηκαν από κτυπήματα. Μετά την εξέλιξη αυτή υπέβαλε παράπονο στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να διοριστεί ποινικός ανακριτής. Καταθέσεις λήφθηκαν και από τις δύο γυναίκες που βρίσκονταν την ώρα που όπως ισχυρίζεται ο παραπονούμενος κρατούνταν σε άλλο κελί, για να διαφανεί κατά πόσο άκουσαν οτιδήποτε. Οι καταθέσεις τους θεωρούνται ως σημαντικές στην υπόθεση, όπως και των γιατρών που εξέτασαν τον Γεωργιανό.

Οι αστυνομικοί αρνούνται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση και αναφέρουν ότι ουδέποτε κτύπησαν τον παραπονούμενο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ποινικός ανακριτής υπέβαλε το πόρισμά του στην Αρχή πριν από λίγο καιρό και πρόσφατα ο φάκελος μαζί με τα ευρήματα εξετάστηκαν σχολαστικά. Η Ανεξάρτητη Αρχή φέρεται να συμφωνεί με το πόρισμα του ποινικού ανακριτή, ότι δηλαδή προκύπτουν πιθανά αδικήματα σε βάρος τριών μελών της Αστυνομίας και υποβάλλεται η εισήγηση για την ποινική δίωξή τους.

Ο φάκελος υποβλήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα για μελέτη και λήψη τελικής απόφασης για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να συμφωνήσει με τις εισηγήσεις για τη δίωξη των αστυνομικών, ή να διαφωνήσει και να κλείσει την υπόθεση ή να ζητήσει επιπρόσθετες έρευνες σε σχέση με το παράπονο.