Πιέσεις στις τράπεζες να αναστείλουν εκποιήσεις


Λίγο το ρευστό πεδίο γύρω από τον κρατικό προϋπολογισμό και λίγο οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης του παγώματος των εκποιήσεων, ανάγκασε χθες τις τράπεζες να εξετάσουν στοχευμένη αναστολή των διαδικασιών για πλειστηριασμούς.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελευθερία Παϊζάνου / Φιλελεύθερος


Το απόγευμα χθες, συνήλθε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Τραπεζών, το οποίο εξέτασε το ενδεχόμενο αναστολής των εκποιήσεων μέχρι την 31η Μαρτίου του 2021 για κύριες κατοικίες, αξίας μέχρι €350 χιλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και η κυβέρνηση άσκησαν έντονες πιέσεις στις τράπεζες για να αναστείλουν τις εκποιήσεις ακόμη μερικούς μήνες, λόγω του νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων, που μειώνουν τα εισοδήματα για σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανάφερε πως λόγω των ειδικών συνθηκών που διανύει η Κύπρος έχει απευθύνει έκκληση στον Σύνδεσμο Τραπεζών για να προχωρήσει σε στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021, χωρίς, όπως είπε, να διακινδυνεύεται η αξιοπιστία της χώρας από νομοθετικές πράξεις οι οποίες θα έστελναν λανθασμένα μηνύματα στους οίκους αξιολόγησης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να βάλει στο ψυγείο τις εκποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατά το χθεσινό έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Τραπεζών, φάνηκε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο νέας αναστολής των εκποιήσεων. Ωστόσο, τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς κάθε τράπεζα θα εξετάσει τον αντίκτυπο που θα έχει στις καθυστερήσεις των μη εξυπηρετουμένων δανείων της η νέα αναβολή στις εκποιήσεις. Πάντως, δεν χρειάζεται η συγκατάθεση της Κεντρικής Τράπεζας για να προχωρήσουν οι τράπεζες σε αναστολή των εκποιήσεων, απλά θα εξετάσουν από μόνες τους εάν μπορούν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις. Με την αναστολή των εκποιήσεων οικειοθελώς από τις τράπεζες, αυτές εκτιμούν ότι θα έχουν λιγότερο κόστος, απ’ ότι σε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης. 

Λόγω των νέων δεδομένων που προέκυψαν χθες, αναβλήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία επί των προτάσεων νόμου του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ για αναστολή εκποιήσεων. Την αναβολή ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος υποστήριξε πως οι προτάσεις νόμου ενδεχομένως να αντιμετώπιζαν συνταγματικά προβλήματα. Ωστόσο, η πρόταση που επεξεργάζονται οι τράπεζες πιθανόν να μην ικανοποιεί πλήρως την αντιπολίτευση, καθώς η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία φαίνεται ότι αποκτούσε πλειοψηφία, προβλέπει μεν αναστολή των εκποιήσεων κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ. αλλά επιπλέον προβλέπει αναστολή εκποιήσεων και για μικρές επαγγελματικές στέγες, μέχρι τέλος Μάρτιου. Από την άλλη, οι προτάσεις της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ προβλέπουν καθολικό πάγωμα των εκποιήσεων. Αξίζει να αναφερθεί πως βουλευτές της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν πως, σε περίπτωση που μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι τράπεζες δεν λάβουν τελικές αποφάσεις, θα τεθούν προς ψήφιση οι προτάσεις νόμου των κομμάτων.