Περίπου 25 χιλιάδες Κύπριοι εμβολιάζονται πρώτοι - Τι σημαίνει αποτελεσματικότητα


Στην εποχή των εμβολίων μπαίνει σιγά σιγά η Ευρώπη και κατ’ επέκταση κι η Κύπρος. Τέλη Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου η Κύπρος θα παραλάβει την πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer ενώ όπως τόνισε ξανά ο Υπουργός Υγείας σε παρέμβασή του το πρωί της Πέμπτης 3/12 στο κρατικό ραδιόφωνο η Κύπρος θα παραλάβει εμβόλια αν όχι την ίδια μέρα τότε την ίδια βδομάδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι πρώτες δόσεις θα απευθύνονται για περίπου 25 χιλιάδες συμπολίτες μας.

Πιο συγκεκριμένα θα παραληφθούν 48.955 δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε δυο δόσεις και πρώτοι θα το λάβουν επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής. Στην ίδια παρέμβαση ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι πρέπει να περάσουν δυο βδομάδες μεταξύ των δυο δόσεων και πρέπει να περάσει μια βδομάδα μετά τη δεύτερη δόση για να υπάρχει 100% ανοσία.

Προτεραιότητα επίσης θα έχουν μέλη από άλλες ομάδες που πάλι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι κρίσιμο να εμβολιαστούν.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων

Στο Πρωτοσέλιδο της Πέμπτης 3/12 μίλησε ο Χρίστος Πέτρου, Αν.Καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ο οποίος μεταξύ άλλων εξήγησε το πώς θα επιτευχθεί ανοσία και τι σημαίνει αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Όσο πιο ψηλή είναι η αποτελεσματικότητα τόσο πιο κάτω πέφτει το ποσοστό μεταδοτικότητας, είπε ο δρ.Πέτρου ενώ ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας αλλά και με τις προτεραιότητες της κάθε χώρας.

«Όσο πιο ψηλή είναι η αποτελεσματικότητα τόσο πιο κάτω πέφτει το ποσοστό μεταδοτικότητας. Κάποιες χώρες ανακοίνωσαν ποσοστά της τάξης του 60% με 70%. Αυτό φυσικά έχει να κάνει με τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού αλλά και με τη φάση της πανδημίας στην οποία βρισκόμαστε. Σιγά σιγά θα κτίζεται ανοσία στο εμβόλιο. Το ίδιο ως προϊόν δεν θα μας προστατεύσει αλλά ο ίδιος ο εμβολιασμός», συμπλήρωσε.

Με απλά λόγια αν κάποιος εμβολιαστεί δύναται να είναι φορέας και να μην αναπτύσσει συμπτώματα ή τη νόσο γιατί τον προστατεύει το εμβόλιο.


.

.

ΠΗΓΗ:sigmalive