Κύπρος: Περιμένουν απαντήσεις για τον θάνατο 30χρονης μητέρας


Ένα χρόνο μετά τον τραγικό θάνατο 30χρονης από την Πάφο λίγες ημέρες μετά που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα, και οι έρευνες της Αστυνομίας δεν έχουν καλύψει τη μισή απόσταση. 


Ρεπορτάζ: Μιχάλης Χατζηβασίλης / Φιλελεύθερος


Το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» αναφέρει ότι στην ουσία οι έρευνες μετά την καταγγελία των δικών της για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας και να δοθούν απαντήσεις, σκάλωσαν, στην ικανοποίηση αιτήματος της Αστυνομίας για τον διορισμό δύο ιατρικών λειτουργών με εξειδικευμένες γνώσεις για να συνδράμουν στις έρευνες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, το Υπουργείο Υγείας αρχικά είχε διορίσει έναν ιατρικό λειτουργό για να βοηθήσει τους ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας να διενεργήσουν σωστά τις έρευνές τους, αφού προέκυπταν εξειδικευμένα ιατρικά ζητήματα. Ωστόσο στην εξέλιξη των ερευνών και μετά από σύσταση του ιατροδικαστή που διενήργησε τη νεκροτομή στη σορό της άτυχης μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το υπουργείο ο διορισμός δύο εξειδικευμένων γιατρών με γνώσεις στο αντικείμενο της χειρουργικής επέμβασης που έγινε στην 30χρονη, ήτοι ενός εντατικολόγου και ενός αναισθησιολόγου. 

Το Υπουργείο Υγείας ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, αρνήθηκε να παραχωρήσει τους δύο γιατρούς και έτσι η έρευνα θα γίνει με τη συμβολή του ενός που έχει ήδη διοριστεί. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, έχουν ληφθεί αρκετές καταθέσεις από το οικογενειακό περιβάλλον της θανούσας και αναμένεται να κληθούν για κατάθεση όλοι όσοι βρίσκονταν στο χειρουργείο εκείνη την ημέρα που υποβλήθηκε σε επέμβαση η 30χρονη. Για να γίνει αυτό, όπως συμβαίνει με παρόμοιες υποθέσεις, θα πρέπει ο ιατρικός λειτουργός να μελετήσει τις καταθέσεις που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, να ενημερωθεί για τα γεγονότα της υπόθεσης ώστε να βοηθήσει στο να ετοιμαστούν τα ερωτηματολόγια για τον κάθε γιατρό ξεχωριστά. 

Η 30χρονη από την Πάφο μητέρα δυο ανήλικων αγοριών, είχε υποβληθεί σε επέμβαση στις 27/9/2021 σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα. Παρέμεινε στην κλινική για τέσσερις ημέρες. Όταν μεταφέρθηκε σπίτι άρχισε να αισθάνεται φρικτούς πόνους και επανεισήχθη στην ίδια κλινική όπου μετά από αναλύσεις κρίθηκε σκόπιμο να υποβληθεί σε νέα επέμβαση. Ως φαίνεται η κατάστασή της επιδεινώθηκε και στη συνέχεια εισήχθη στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου στις 16 Οκτωβρίου απεβίωσε. Οι δικοί της κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας, γι’ αυτό και ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας.

Έκτοτε αναζητούν απαντήσεις για το πότε και τι πήγε λάθος και έχασαν μια τόσο νεαρή σύζυγο και θυγατέρα. Τώρα θα αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από τους γιατρούς που διενήργησαν τα δύο χειρουργεία ώστε να φανεί πώς ενήργησαν και αν τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα. Η έρευνα πάντως δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το πρώτο τρίμηνο του 2023 αφού χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις και θα κληθούν για κατάθεση αρκετά ακόμη πρόσωπα.