Πέντε εντάλματα έρευνας για πολιτογραφήσεις


Πέντε εντάλματα έρευνας εκτέλεσε χθες η Αστυνομία σε σχέση με την παραχώρηση «χρυσών» διαβατηρίων και σύντομα αναμένονται εξελίξεις. Πρόκειται για δικηγορικό γραφείο και μια επιχείρηση στη Λάρνακα, με τα μέλη του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων να αναζητούν έγγραφα και να λαμβάνουν καταθέσεις από πέντε πρόσωπα, σε σχέση με μια από τις 12 υποθέσεις που διερεύνησε η τριμελής Επιτροπή υπό τη Δήμητρα Καλογήρου.

Η Αστυνομία είχε αποταθεί από προχθές σε δικαστή και εξασφάλισε τα εντάλματα, αφού πρώτα παρέθεσε το μαρτυρικό υλικό που έχει ενώπιον της. Από νωρίς το πρωί ερευνήθηκαν τα επαγγελματικά υποστατικά και οικίες των πέντε προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται σε μια περίπτωση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος στην πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Η Αστυνομία, σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", είχε προχωρήσει αρκετά τις έρευνες της και εντόπισε στοιχεία που δικαιολογούσαν τη διεξαγωγή ανακρίσεων για αρκετές υποθέσεις που αφορούν στο πόρισμα Καλογήρου. Για την παρούσα περίπτωση η Αστυνομία διερευνά υπόθεση που αφορά σε κατ’ ισχυρισμόν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστών εγγράφων, εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε τρεις Ιρανούς με υπηκοότητα Δομινικανής Δημοκρατίας στους οποίους δόθηκε και Κυπριακή υπηκοότητα. Πρόκειται για πατέρα και γιο καθώς και ένα άλλο συγγενικό τους πρόσωπο εναντίον των οποίων η Αστυνομία έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης.

Ο πατέρας ονόματι Mehdi Ebragimi Eshratabadi εμφανίστηκε στις κυπριακές Αρχές ως Τόνι Νιούμαν και δεν αποκάλυψε ότι καταζητείται για απάτη στο Ιράν. Τόσο ο πατέρας όσο και ο γιος του Maleksabet Ebrahimi καταζητούνται από την Ιντερπόλ, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο άρχισε τη διαδικασία για ανάκληση των υπηκοοτήτων τους.

Πληροφορίες που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» από αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες η υπόθεση θα οδηγηθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για οδηγίες. Παράλληλα τρέχουν οι έρευνες και για άλλες υποθέσεις και ήδη μια περίπτωση πολιτογραφήσεων με πλαστά έγγραφα στην Πάφο είναι σε προχωρημένο στάδιο.