Πέντε αλλαγές στην κατηγοριοποίηση χωρών

Δύο χώρες κατέβηκαν κατηγορία και άλλες τρεις ανέβηκαν, βάσει της επιδημιολογικής τους κατάστασης, όπως προκύπτει από τη νέα κατηγοριοποίηση που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι  αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη, 22 Απριλίου, είναι οι ακόλουθες:

? Η Δανία από την Πορτοκαλί Κατηγορία ταξινομήθηκε στην Κόκκινη Κατηγορία

? Η Ισλανδία από την Πορτοκαλί Κατηγορία ταξινομήθηκε στην Πράσινη Κατηγορία

? Η Ιρλανδία από την Κόκκινη Κατηγορία ταξινομήθηκε στην Πορτοκαλί Κατηγορία 

? Η Φινλανδία από την Κόκκινη Κατηγορία ταξινομήθηκε στην Πορτοκαλί Κατηγορία

? Η Ταϊλάνδη από την Πράσινη Κατηγορία ταξινομήθηκε στην Πορτοκαλί Κατηγορία

Βάσει των όσων ανακοινώθηκαν χθες, στην πράσινη κατηγορία  εξακολουθεί να μην περιλαμβάνεται καμία χώρα της ΕΕ . Σημειώνεται ότι για επιβάτες προερχόμενους από χώρες της Πράσινης Κατηγορίας δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός. Ο αυτοπεριορισμός/καραντίνα αποκλείονται και για την Πορτοκαλί αλλά και για την Κόκκινη κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της ΕΕ αλλά και μια σειρά από τρίτες χώρες, οι επιβάτες των οποίων μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας με την προσκόμιση αρνητικών PCR ( στην περίπτωση χωρών της Κόκκινης κατηγορίας απαιτείται και η διενέργειας τεστ κατά την άφιξη τους).

Το γεγονός, πάντως, ότι η καραντίνα αποκλείεται για 60 σχεδόν χώρες, βάσει του Σχεδίου Δράσης σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων και της επαναλειτουργίας των αερολιμένων που ισχύει τη φετινή χρονιά και το οποίο τέθηκε σε ισχύ στην ολότητα του από την 1η Απριλίου, όπως γράψαμε ξανά, προκαλεί προσδοκίες για ενίσχυση των αφίξεων τουριστών.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία, όμως, για τις αφίξεις τουριστών δείχνουν πως και η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη με την Στατιστική Υπηρεσία να επιβεβαιώνει χθες πως το πρώτο τρίμηνο ουσιαστικά χάθηκε, όπως εξάλλου αναμενόταν. Συγκεκριμένα για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, οι αφίξεις τουριστών περιορίστηκαν σε 17.747 σε σύγκριση με 246.556 την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι τα αεροδρόμια πέρσι έκλεισαν στις 21 Μαρτίου) , σημειώνοντας μείωση 92,8%, καθώς και μείωση 95,0% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019. οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο 2021 περιορίστηκαν σε 8.811, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 84,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020 (κατά τον οποίο καταγράφηκαν 55.342 αφίξεις), καθώς και μείωση 94,8% σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2019 (με 169.934 αφίξεις).